Catalunya torna a liderar el registre de patents a l'Estat el 2020

Amb 559 sol·licituds de patents europees, Catalunya se situa al capdavant del rànquing de regions a l'estat espanyol. Representa el 31,2 % de totes les sol·licituds provinents d'Espanya presentades davant l'Oficina Europea de Patents l'any passat. Però malgrat aquest lideratge, la caiguda durant l'any del coronavirus ha estat del 13 %. Així ho ha explicat Luis Berenguer, Principal Director communication at the European Patent Office, que considera que Catalunya ha ''arrossegat'' el descens conjunt de l'Estat, del 5 %. I és que el comportament en la sol·licitud de les patents a les comunitats que la segueixen, com són Madrid, el País Basc o el País Valencià, han experimentat un lleuger creixement.

Berenguer ha reconegut que l'any 2020, com també el 2021, són ''volàtils i incerts'' i demana fer anàlisis ''en global'' i no de forma aïllada ja que Espanya, per exemple, feia vuit anys que anava creixent de forma ''sostinguda'' i que, malgrat la petita davallada d'enguany, ha assolit el segon número total de patents més gran de la seva trajectòria, 1.791, per sobre del 2018, que se'n van sol·licitar 1.781. Berenguer també destaca que hi ha països potents en l'àmbit de les patents, com són Alemanya o Holanda, que també han patit una petita davallada i que, en canvi, Itàlia i França han crescut.

Canvi de sectors

Berenguer assegura que és ''difícil'' poder establir el vincle entre el descens de sol·licitud de patents i la pandèmia, però que en canvi, sí que és fàcil el vincle amb l'augment de patents a la indústria farmacèutica, a causa del creixent ''interès'' per la indústria de la salut i de les cures. Per això, Berenguer creu que la pandèmia ha provocat un reforç en la innovació i la investigació en el sector farmacèutic i de tecnologia mèdica i una davallada en el sector del transport. El sector, de fet, ha crescut arreu de l'estat un 22,6% en sol·licitud de patents, mentre que la tecnologia mèdica s'ha mantingut. El transport, tot i que manté el tercer lloc al rànquing amb 122 patents, ha reduït del 23,7 & al 3,4 % el seu creixement. En altres sectors com l'enginyeria civil, altres màquines especials o energia, el descens ha estat clar.

Centres d'investigació i universitats

Les institucions acadèmiques com ara els instituts d'investigació o les universitats fan una contribució significativa a la sol·licitud de patents a Espanya a l'EPO. Quatre dels deu principals sol·licitants són organitzacions científiques o d'investigació com el CSIC, que se situa líder amb 72 sol·licituds, seguit d'Amadeus, amb 60 sol·licituds. Pel que fa a les farmacèutiques, Esteve i Pharma Mar n'han sol·licitat disset i catorze respectivament. La Universitat Politènica de Catalunya també se situa entre les set primeres institucions, amb quinze patents, mentre que en l'àmbit privat, destaca Telefonica i Repsol.

Per Berenguer, aquestes dades i el fet, per exemple, que el CSIC hagi duplicat el número de patents . demostren que la investigació pública a Espanya és molt important i s'estigui consolidant. En l'àmbit privat, també destaca el creixement que s'està donant, en part, gràcies al sector de perfil farmacèutic.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.