Cinc novetats editorials amb un rerefons STEAM
Que els més petits s’interessin per aspectes tècnics com l’electricitat, l’astronomia, les màquines o els invents no és gens estrany. Les editorials ho saben i fa temps que les propostes perquè nens i nenes llegeixin sobre energia, robòtica, informàtica o també dones referents omplen els prestatges de les llibreries amb l’afany que arribin a les mans de futurs físics, informàtics, astronautes o enginyers. Des de Fulls d’Enginyeria hem trobat cinc novetats que compleixen aquests requisits, per regalar aquest Sant Jordi.
Descobrim l’energia
Segur que a casa s’ha parlat, poc o molt, del preu de l’energia, la factura de la llum i la necessitat de buscar fonts d’energia alternatives. En moltes llars, fins i tot és provable que s’hagin instal·lat plaques fotovoltaiques per a autoconsum. Però què entenen i què en saben d’energia els infants? Descobrim l’energia (Editorial Joventut, 2021) és un àlbum il·lustrat per a nens i nenes a partir de nou anys que explica d’on prové l’energia, com ha evolucionat el seu coneixement, com l’ésser humà ha après a aprofitar-la de diferents maneres per fer que la seva vida sigui més fàcil i els invents revolucionaris per a proporcionar energia neta, segura i sostenible per al futur. És una obra de Johannes Hirn, investigador en Física i Intel·ligència Artificial a la Universitat de València, i Verónica Sanz, catedràtica de Física a la Universitat de Sussex. Està traduït per Raquel Solà i il·lustrat per Eduard Altarriba.
Pels qui no en tinguin prou amb l'energia, la mateixa editorial i col·lecció, Dr. Albert, acaba de treure del forn El meu primer llibre d'electromagnetisme (Editorial Joventut, 2022), escrit per Sheddad Kaid-Salah Ferrón, físic i farmacèutic que després d'anys dedicats a l'ensenyament es dedica a la divulgació científica per als més petits.
Entre màquines intel·ligents
Quan una màquina la podem considerar intel·ligent? Com funcionen? Com ens afecten en el nostre dia a dia? De quina manera s’han de programar per evitar que mostren informació esbiaixada? Com aconseguim resultats plurals i no discriminatoris? Totes aquestes preguntes i moltes més són les que l’equip multidisciplinari i internacional de dones investigadores CosiCosa busca resoldre per als lectors a partir dels vuit amb Entre màquines intel·ligents (Flamboyant, 2022), un àlbum divulgatiu sobre la intel·ligència artificial i els reptes ètics que planteja. Està il·lustrat per l’artista portuguesa Ana Seixas i traduït per Gemma Brunat.
La primera astronauta. Valentina Tereixkova i la conquesta de l’espai
Després de l’èxit de la revista Petit Sàpiens, el grup Som ha apostat per donar a conèixer la història d’alguns personatges a partir de contes amb la col·lecció Els llibres del Petit Sàpiens. Un dels primers llibres que han sortit al mercat és Valentina Tereixkova i la conquesta de l’espai (Ara Llibres, 2021), que descobreix la vida de l’enginyera russa, la primera dona que va sortir a l’espai exterior a bord de la càpsula Vostok 6, el 16 de juny de 1963. La periodista Cristina Serret és l’autora dels textos mentre que Eleonor is Drawing signa les il·lustracions que acaben explicant, també, com és el sistema solar, com es vesteix una astronauta o com els humans van arribar a la lluna. De la mateixa col·lecció, també es pot adquirir el volum dedicat al pintor, escultor, inventor, arquitecte Leonardo da Vinci escrit per Màrius Moneo i il·lustrat per Guibo.
El sistema solar
Per a un públic una mica més petit, també hi ha novetats. És el cas d’El sistema solar (Cossetània, 2022), una proposta interactiva i divertida per acostar l’astronomia a infants a partir de sis anys. És un llibre en acordió que, de la mà d’Irene Noguer, al capdavant dels textos, i Eli Gardíaz, a les il·lustracions, perfet descobrir els planetes i altres cossos celestes.
La porta dels tres panys
I la ciència no sempre cal explicar-la com a ciència. I la física quàntica, tampoc. De fet, és el fil conductor de la trilogia de La porta dels tres panys que ha teixit Sónia Fernández-Vidal per a lectors d’entre nou i dotze anys. Amb La porta dels tres panys 3. Els cinc regnes eterns (Estrella Polar, 2019) Fernández Vidal, llicenciada en Física i doctorada en Informació i Òptica Quàntica, desenllaça la història del Niko i la Quiona, que s’ha arribat a traduir a dotze idiomes. Fernández, que també és autora de Quantic Love, una novel·la ambientada al CERN, Esmorzar amb partícules i L’univers a la mà, ha venut més de 300.000 exemplars arreu del món.
Per aquest Sant Jordi, tant els fans de la trilogia com els que es vulguin endinsar en aquestes tres novel·les poden adquirir-les alhora en un sol estoig. Un regal perfecte per combinar literatura, aventura i física quàntica!