Claus per a la transformació digital de la indústria

A Indústries Puigjaner, una empresa amb dècades d'història, fins al 2015 modernitzaven maquinària rellevant per l'empresa cada deu anys. Ho van recollir en el nou pla estratègic, però aleshores el concepte d'indústria 4.0 començava a prendre forma. Des d'aquell moment, els canvis han multiplicat la freqüència. Així ho explica Blanca Puigjaner, directora de recerca i desenvolupament d'aquesta PIME familiar. "Ara pots incorporar novetats cada setmana", diu Puigjaner.

És una de les conseqüències de la transformació digital a la indústria. Més enllà de la robòtica, que ja està integrada en els processos, la intel·ligència artificial, el bessó digital, l'aprenentatge automàtic o altres tecnologies han començat a canviar les empreses amb l'objectiu final d'augmentar competitivitat tant pels canvis de processos com per l'optimització de recursos o altres millores fins i tot internes.

N'és un exemple la implantació d'un sistema de control del clima que FANUC ha adoptat a les seves noves instal·lacions de Sant Cugat. Segons explica David Trabal, director general de FANUC Iberia, explica que per dur-ho a terme han anat a parar a una solució de OEMs Ibéria i que, malgrat que encara els falta afinar, l'eina els ha permès reduir el consum energètic de la planta. Per Trabal, la transformació digital també té aquest component intern.

Trabal i Puigjaner han participat aquest dimarts a la jornada 'Transformació digital de la indústria. On som avui?' organitzada per la Comissió de Transformació Digital d'Enginyers Industrials de Catalunya en la qual ha participat també Albert Montsant, responsable de l'equip tècnic OEM Iberia de Schneider Electric. Montsant assenyala que adoptar aquestes noves eines és imprescindible per "passar per davant dels competidors". "Si som capaços d'adaptar-nos al canvi, tenim un avantatge competitiu respecte altres països", diu Trabal.

Direcció i col·laboració

L'empresa catalana és majoritàriament petita i mitjana, cosa que sovint és un escull per a la seva transformació digital. Per això, i d'acord amb la seva experiència, tant Puigjaner com Trabal i Montsant assenyalen la necessitat que l'empresa es fixi uns objectius concrets en projectes petits que després siguin escalables. "Cal tenir molt clar el motiu, la missió i la visió de l'empresa", diu Puigjaner. Per l'enginyeria industrial, és important també col·laborar amb persones externes, universitats i centres tecnològics a l'hora de tirar endavant projectes.

En una mateixa línia es pronuncia Montsant, que defensa que una companyia s'ha de rodejar dels "socis que facin falta" per a desenvolupar "projectes petits i proves de concepte" que, de funcionar, siguin escalables en un futur. Per la seva banda, Trabal assenyala, a més d'aquesta direcció i objectius, la importància de saber transmetre als membres de l'organització "el canvi cultural". "No és vendre el projecte", recalca Trabal, "sinó explicar-lo, perquè el seu èxit resident en la capacitat de les persones d'acceptar-lo".

Video

L'Engineers Day a Hispack

La jornada s'ha dut a terme en el marc de la presentació de l'Engineers Day que per primera vegada se celebrarà el 8 de maig vinent durant el saló Hispack de Fira de Barcelona. Es la primera vegada que Hispack i el Col·legi d'Enginyers Industrials de Catalunya tiren endavant una iniciativa d'aquest tipus. Xavier Pascual, director d'Hispack, assenyala que "l'enginyer és el visitant professional més important del certamen" i recorda que la iniciativa és "un reconeixement a la seva tasca" al sector de l'embalatge, l'envàs i en general, de la manufactura.

Per aquella jornada, enginyers i enginyeres gaudir d'una visita guiada pel saló, veure les innovacions i compartir les millors pràctiques empresarials en l'àmbit de la logística, un programa que s'ha organitzat amb la Comissió de Logística. A més, es farà un acte institucional amb representants dels diferents selectius precisament per posar en valor la figura de l'enginyer. Tant Hispack com el Col·legi procuraran que sigui una activitat amb continuïtat amb altres certàmens i salons. Precisament en aquest sentit, el director general d'Enginyers Industrials de Catalunya, Pere Homs, ha destacat la transversalitat de la professió i l'oportunitat que suposen els salons per "estar al dia" de les novetats tecnològiques, a més d'entrar en contacte amb altres enginyers i enginyeres per a poder col·laborar. "Hem d'anar a buscar gent dins la cadena de valor per poder construir aliances i sumar esforços", ha conclòs Homs.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.