Climate Tile, una solució per reutilitzar l’aigua excedent de les ciutats

El canvi climàtic ha portat pluges torrencials, disperses i atemporals, això ocasina constants inundacions. A Dinamarca des de 2011 pateixen desbordaments als carrers. Davant aquest problema el govern va decidir posar en marxa la investigació i desenvolupament d'algun projecte per pal·liar amb aquestes conseqüències. Per això l'empresa Third Nature ha creat unes rajoles amb microperforacions que actuen com recol·lectores d’aigua.

Climate Tile és una solució climàtica que s'ha qualificat com una de les millors propostes del 2018 a l'hora de gestionar correctament l'aigua de les pluges. Aquesta rajola és una barreja entre les clàssiques de ciment però porta integrat un sistema intel·ligent de canonades d'aigua i una superfície permeable. Amb aquestes noves rajoles es pot aconseguir aprofitar l'aigua per regar els espais verds i urbans de les ciutats. Els dissenyadors han assegurat que aquest taulell pot absorbir el 30% de l'aigua de pluja. Això evita dues coses, primerament que es saturin les xarxes de drenatge tradicionals, com ara clavegueres, i que no es malgasti l'aigua recollida, ja que aquesta es canalitza a zones verdes i espais públics d'aigua com a fonts. Això redueix en gran mesura els danys causats per les pluges.

El 2014 es va iniciar un curs de desenvolupament de productes de tres anys finançat per la campanya "Klimaspring". Després de 3 anys el projecte ja està en període de preba en el número 22-24 de Heimdalsgade a Nørrebro a Copenhaguen i consta de 70 metres de rejola. El projecte final ha ascendit a 8 milions de corones daneses, o el que seria el mateix, 1.075.200 euros. Amb aquesta prova pilot s'espera recopilar dades sobre les diferents intensitats de pluja, el pas de la gent i l'acidesa de l'aigua per acabar instaurant aquest sistema en tota la ciutat. 

 

Més de 700 quilòmetres de recol·lectors 

Les voreres de Copenhaguen formen més de 700 quilòmetres, és a dir, diversos milions de metres quadrats. A Nova York hi ha 20.000 quilòmetres de voreres. La quantitat d'aigua que cau en aquestes voreres quant plou és aigua que s'està desaprofitant ja que té un gran potencial de salvaguardar les ciutats de les inundacions i  de gestionar l'aigua. Les rajoles estan esquitxades amb un sistema d'orificis, túnels i crestes que recullen i gestionen l'aigua de pluja, canalitzant des de les voreres cap a les plantacions properes. El sistema reintrodueix el circuit d'aigua natural i el confort del microclima urbà utilitzant arbres directament com a recipients hidràulics.

A més no només recol·lecta l'aigua de les voreres, també de les teulades. S'ha instal·lat uns conductes que recullen l'aigua en uns "bancs". Aquesta aigua es trasllada a les voreres on es filtra. A l'hivern, per evitar la congelació, es sala l’aigua. Quan el nivell de salinitat de l'aigua és molt elevat aquestes es redirigeixen directament als claveguerams en comptes d’utilitzar-la per regar les zones verdes.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.