‘’El ritme és molt i molt fort’’

No vol espantar ningú però quan li pregunten com s’ho ha fet per arribar a la seva posició, actual vicepresidenta de NetApp, reconeix que hi ha ‘’sacrifici, paciència i molts anys d’experiència’’. L’olotina Anna Navarro, coneguda professionalment com Anna N. Schelgel va aterrar als 23 anys a Sillicon Valley i ara, amb 52 afirma que assolir segons quins reptes i escalar dins d’aquestes empreses és ‘’molt i molt difícil’’. ‘’No dic que sigui impossible, però s’ha de saber què fer i com fer-ho’’. Per això, recomana, sobretot a les noies, ser ‘’molt estratègiques i tenir molta paciència’’, si es vol arribar a posicions rellevants en empreses punteres en tecnologia. I és que, des de la seva experiència, Schlegel explica que es poden trobar caps fascinants, però també d’altres que ‘’et consideren competència’’.

En una entrevista als Fulls d’Enginyeria, Schlegel – que precisament el 2020 ha estat designada com a la dona més influent del món de la tecnologia per la revista Analytics Insihgt- explica que a les empreses ‘’més potents del món’’ no s’hi pot anar a treballar de ‘’9 a 5’’ perquè ‘’et truquen a totes hores’’. Diu que la innovació és ‘’una marató, no un esprint’’ i, per això creu que moltes noies acaben renunciant a dedicar-s’hi. De fet, han detectat que la COVID-19 ha provocat una petita fuga de dones del sector per les dificultats que ha imposat la pandèmia a l’hora de conciliar. Schlegel no creu que aquest sigui el motiu pel qual hi ha poques dones liderant les tecnològiques però si que reconeix que hi influeix. També creu que té cert impacte que actualment encara la major part de l’equip són homes. ‘’L’energia que porta un equip d’homes és molt diferent a un de mixt’’, afirma Schlegel, ‘’t’hi has d’acostumar’’.

Aquestes condicions expliquen que la presència de noies als departaments i equips d’enginyeria sigui molt baixa, entre el 5 i el 23 %. ‘’El ritme és molt i molt fort’’, diu Schlegel, i la competència, també. I és que la presència de noies a Sillicon Valley es concentra sobretot als departaments de màrqueting, però també als departaments legals o als recursos humans, on poden ser entre el 50 i el 60 %.

La innovació tecnològica i el núvol

Després d’un any de pandèmia on la tecnologia s’ha demostrat imprescindible, Schlegel en destaca l’ús habitual que se n’ha fet en situacions que no hi estàvem acostumats, com és sopar amb algú que viu a l’altra punta de món, però recorda que porta avantatges molt més grans, com ara en medicina o en finances. Situa els seus límits en l’ètica: ‘’la tecnologia és allà, el que pot ser perillós és el que fa la gent’’. Per això, diu, intenta entrar en projectes amb finalitats ètiques i relacionats amb ONGs.

Schlegel és vicepresidenta a una empresa dedicada a l’emmagatzematge de dades al núvol. Malgrat que actualment les companyies encara són força híbrides, amb emmagatzematge físic i emmagatzematge al núvol, Schlegel és clara: ‘’el futur és el núvol’’. En aquest sentit reconeix que les empreses noves ja van directament a aquesta tecnologia, mentre que les grans també hi han invertit. Per a les empreses més petites recomana buscar la persona ‘’adequada’’ que dissenyi l’estructura i l’arquitectura que els sigui idònia pel tipus de companyia que són.

Cultura i enginyeria

Anna N. Schlegel és filòloga i, malgrat que pugui semblar un món apartat de la tecnologia, ella en defensa el lligam amb els codis que utilitzen els desenvolupadors a l’hora de crear un producte. Per posar un exemple, Schlegel explica que un producte programat – com pot ser una màquina de diàlisi o un mòbil- a un país determinat té un codi que ha de poder funcionar arreu del món. Per això, ara està treballant amb nous projectes que, mitjançant intel·ligència artificial, s’evitin aquests problemes. Detectar els possibles errors de codi a l’hora de canviar de país és part de la traducció d’aquests codis o adaptació cultural. ‘’Hem vist baixar la borsa en alguns països perquè no estava ben codificat el canvi d’any’’, exemplifica Schlegel. ‘’És el matrimoni de la cultura i l’enginyeria’’, conclou.

Martí, ds., 15/05/2021 - 08:01
Un exemple a seguir! Gràcies Anna pels teus comentaris sobre la feina a Silicon Valley i molt d'èxit a la nova feina!
El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.