COP29: Resultats i acords en la lluita contra el canvi climàtic

La COP29, celebrada a Bakú, Azerbaidjan, ha estat un moment destacat en la lluita global contra el canvi climàtic, marcant fites històriques en tancar l'article 6 de l'Acord de París i triplicar l'objectiu de finançament climàtic per al 2035. Els resultats clau d'aquest esdeveniment s'han exposat durant la conferència a càrrec d'Elvira Carles, directora de la Fundació Empresa & Clima, organitzada per les comissions de Canvi Climàtic, Economia Circular i Energia d'Enginyers Industrials de Catalunya.

baner

 

Des de l'inici, António Guterres, secretari general de l'ONU, ha instat els països a augmentar la seva ambició i presentar nous plans nacionals d'acció climàtica (NDC) abans de la COP30, prioritzant l'eliminació de combustibles fòssils i una justa transició cap a energies renovables per limitar l'augment de la temperatura global a 1,5 °C.

Un dels èxits més significatius ha estat l'adopció d'un marc operatiu per al mercat global de carboni, un mecanisme clau de l'article 6 de l'Acord de París. Després d'anys de discussions, s'han establert regles clares per autoritzar, registrar i comerciar crèdits de carboni entre països, garantint transparència i integritat mediambiental. Aquest sistema incentivarà la reducció d'emissions, mobilitzarà inversions en projectes sostenibles i proporcionarà nous fluxos de finançament per als països en desenvolupament, cosa que permetrà reduir costos i accelerar la implementació de plans climàtics.

L'article 6.2 facilitarà la cooperació mitjançant resultats de mitigació transferits internacionalment, mentre que l'article 6.4 gestionarà un mercat global de crèdits sota supervisió de l'ONU, amb estàndards basats en dades científiques i salvaguardes per protegir drets humans i ambientals. Elvira Carles ha destacat que "la COP29 era una cimera que inicialment pensàvem que tindria poca importància, una COP de traspàs, però contra tot pronòstic s'ha convertit en una de les més importants, després de les de París i Glasgow".

Sobre la importància de l'Article 6, Carles ha afirmat que "és quan hem aconseguit definitivament aprovar l'article 6 de l'Acord de París. Això és molt important per a totes les empreses i sectors, perquè és l'article que marca els mercats i el preu del carboni". Un altre avenç notable ha estat l'establiment d'un Nou Objectiu Col·lectiu Quantificat (NCQG) d'almenys 300.000 milions de dòlars anuals per al 2035 i va triplicar el compromís previ. Aquests fons, provinents de fonts públiques i privades, estaran destinats a mitigar, adaptar i cobrir pèrdues i danys als països en desenvolupament, renovant la confiança en l'Acord de París.

Diferents reptes per enfrontar 

Carles també ha subratllat el paper que ha tingut el debat sobre finançament en l'èxit de les negociacions tècniques, ja que “va ser molt positiu que durant les dues setmanes es parlés molt de finançament, perquè la majoria de la gent va estar centrada en les quantitats i això va permetre que avancéssim a la part tècnica de l'article 6, que és el més important d'aquesta COP”.

Pel que fa a la temàtica de l'adaptació, la COP29 ha estat clau per avançar en la definició d'indicadors de l'Objectiu Global d'Adaptació (GGA), encara que la selecció definitiva d'aquests i els Plans Nacionals d'Adaptació (NAPs) van quedar pendents per a la COP30. Així i tot, han aconseguit establir un compromís clar per la destinació d'un 5% dels ingressos generats pel mercat de carboni a projectes d'adaptació, especialment en els països més vulnerables. A més, s'ha presentat el "Full de Ruta d'Adaptació de Bakú" per reforçar la resiliència climàtica.

L'acte també ha oferit orientació sobre inversions en mitigació, i ha destacat la necessitat d'accelerar la transició energètica i limitar l'escalfament global. Pel que fa a tecnologia, s'ha subratllat el paper transformador de la intel·ligència artificial i les eines digitals per optimitzar recursos i millorar l'eficiència, encara que cridats a controlar-ne l'impacte ambiental. Respecte a l'agricultura, s'ha llançat un portal per compartir informació sobre iniciatives sostenibles, i el compromís amb la igualtat de gènere s'ha reafirmat amb l'extensió per 10 anys del Programa de Treball Millorat de Lima. 

Carles ha assegurat que “aquesta COP passarà a la història com una COP reeixida”, valorant els avenços aconseguits en mercats de carboni i en el finançament climàtic. "La conclusió és molt positiva i continuem avançant, que és el que necessitem" ha sentenciat. Tot i els avenços, persisteixen desafiaments importants que s'abordaran a la COP30 al Brasil.  Entre aquests, cal destacar la definició final dels indicadors de l'Objectiu Global d'Adaptació, els aspectes tècnics dels mercats de carboni i la implementació dels resultats del Balanç Mundial (GST).

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.