COVID-19: rumb cap a l'empresa resilient

El nou paradigma econòmic ha estat imposat en base a la irrupció de noves tecnologies IT, i molt especialment catalitzat per a les diferents disrupcions d'alt impacte (digitals, biològiques, tècniques, caiguda de  proveïdor clau...) que hem patit en l’entorn i context tant empresarial com econòmic i social arreu del mon. Això ha comportat que les empreses hagin hagut de migrar cap a  “nous models de gestió“ on l'agilitat, la flexibilitat, la capacitat d'adaptació ,  així com el estar  preparat  a “Breakdowns” de la cadena de valor és condició “sine qua non” per a adaptar-se i fer front al nou entorn competitiu. Estem parlant de disposar de  plans de crisi testejats,  comitès de crisis, de  plans de contingència, a la vegada de mesures especials de prevenció. Tanmateix l’automatització de processos IT/OT, com disposar de sistemes autosuficients de abastiment energètic, redundància en els accessos a  dades informàtiques s’han accelerat i ens ajuden a capejar dites potencial eventualitats. 

Paral·lelament amb l’exposat, la civilització ja estava davant un canvi d'època que es caracteritza per l'evolució cap a la millora de les condicions de vida en general, basada en el creixement del consum de béns, però al seu torn es creua amb un futur esgotament de recursos naturals i per un increment de la incertesa. Les relacions socials estan canviant, el mercat de treball està canviant, les empreses estan canviant, la relació amb el medi ambient està canviant, la tecnologia està canviant, els riscos estan canviant. L'aparició de la pandèmia COVID-19 ha determinat clarament  un punt d'inflexió, i està propiciant una  reflexió de la societat, la qual cosa pot comportar una acceleració a un canvi del sistema econòmic-productiu lineal cap a un sistema més circular i sostenible, amb mecanismes de control molt més exigents.

El nou entorn en un món  VUCA juntament amb el  bloqueig de l’activitat  durant la pandèmia ha provocat que s'alcés l'alarma i es qüestioni la continuïtat de negoci de moltes  empreses i comerços. Fins fa uns mesos  -a l’Europa continental—els  sistemes de "Business Continuity (BC)''  (molt empleats als països anglosaxons) no estaven pas arrelats en la cultura empresarial continental. Ara no hi ha excusa, és imperatiu estar preparats per a fer front a efectes adversos disruptius  com els darrers i recents del 1er semestre de 2020 i potencials futurs. Es necessiten i, a la vegada, disposem d’experts amb experiència en "BC”  per tal de  desenvolupar i implementar sistemes de resiliència de l'empresa. Els mateixos en permetran preveure, quantificar el risc, establir prioritats i també anticipar-se i  aprendre, mitjançant eines de simulació, planificació, metodologia, traçabilitat i seguiment... A la vegada, les metodologies i tecnologies que ja en el passat havien avançat amb propostes força emergents, han guanyat en pocs mesos més noves innovacions i metodologies que en una dècada.

El nou escenari de teletreball, l'accés remot, comporta també una nova configuració i valoració en la gestió dels referenciats riscos cyber, i per tant, el personal ha de estar format i conscienciat, en l'ús de tecnologies i eines més segures i ben configurades. Tanmateix, el desenvolupament de noves relacions professionals i comercials basades en la col·laboració entre equips interdisciplinaris, entre empreses, clients-proveïdors i la generació de confiança en totes les transaccions humanes físiques i digitals serà clau en aquest futur més immediat. La implementació de les tecnologies d'indústria 4.0  aportaran també resiliència basades en la flexibilitat i rapidesa de resposta als canvis, per a adaptar-se al referenciant nou món VUCA. 

El sector assegurador ha seguit l'evolució de la societat i de l'empresa. És per això que sempre s'ha adaptat a les circumstàncies de el moment per protegir l'empresa, davant de perills nous, com aper exemple en les assegurances de ciberrriscos ,  assegurances per a satèl·lits que orbitaran la terra,  i en el futur pròxim per als danys derivats de pandèmies.

Són idees que el grup de treball de Business Continuity dels Enginyers Industrials de Catalunya format per els autors Miguel Angel Estruga, Xavier Pi, José Luis Rubies,  Ignasi Fontanals, Salvador Brugarolas, Rafael Nadal i Josep Maria Peiró,  han resumit en una guia pràctica de recomanacions per a la implementació ràpida orientada a garantir la continuïtat del negoci de les empreses. Disposa d'un breu test per saber la situació de l'empresa.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.