De la recerca a l’empresa. L’experiència (premiada) de Montse Vilarrubí

Els darrers dos mesos, l’enginyera industrial Montse Vilarrubí s’ha format en lideratge al costat d’altres dones europees que, com ella, han estat seleccionades pel programa Women Leadership Programme de l’European Innovation Council. És un acompanyament que s’ofereix a les dones que han rebut l’ajuda Woment TechEU – i que, per tant, estan liderant una empresa emergent deeptech-, o un EIC Accelerator, reconeixements que premien projectes amb dones al capdavant per ajudar a reduir la bretxa de gènere en l’àmbit de la innovació. Vilarrubí ha rebut l’ajut i, entre setembre i desembre, ha gaudit d’un acompanyament per afrontar problemes reals a la gestió empresarial de l’spin-off en la qual és directora d’operacions.

Al setembre, només saber que formava part del grup de 35 dones seleccionades, per Vilarrubí va ser una molt bona notícia però ara, que fa pocs dies que ha acabat la formació, està molt satisfeta. “Ha estat una sorpresa molt positiva que m’ha permès conèixer dones molt inspiradores”, explica en una entrevista a Fulls d’Enginyeria. L’enginyeria creu que és molt interessant conèixer perfils de professionals que han impulsat projectes tecnològics perquè les posa en valor. Alhora, la formació que ha rebut ha estat “molt pràctica” i enfocada a desenvolupar “un lideratge amb perspectiva de gènere”. Per això, destaca que no només s’ha parlat de superar el Síndrome de la Impostora, que pateixen moltes dones, sinó també agafar eines més ‘toves’ i aprendre maneres de comunicar de manera efectiva. “Ha estat un aprenentatge”, diu Vilarrubí.

 

telegram

 

Ara li toca el més difícil, implementar aquests coneixements i habilitats a Universal Smart Cooling (Uniscool), l’spin-off que ha sortit de la seva recerca al voltant de la refrigeració líquida de microelectrònica. El projecte, que ja ha comptat amb una ajudat d’ACCIÓ i va participar al programa The Colider, del Mobile World Capital Barcelona, ja ha patentat un sistema per millorar l’extracció de calor i, alhora, reduir el consum energètic als centres de dades. “És un problema, actualment, perquè els centres de dades consumeixen molta energia”, explica Vilarrubí. Els sistemes de refrigeració per aire ja existeixen i són la solució més convencional utilitzada actualment i de manera àmplia però tenen l’inconvenient d’un gran consum energètic. Fins i tot, en casos de computació més avançades, amb altes demandes d’extracció de calor, no són capaços de refrigerar-los. Per això, l’equip de Vilarrubí s’ha centrat en la refrigeració líquida, un sistema innovador “capaç de millorar les solucions actuals de refrigeració líquida ‘directa-al-xip”. L’eina permet, doncs, t “grans estalvis energètics i millores en el rendiment dels xips”.

“Em serà molt útil perquè jo tinc una formació eminentment tècnica”, explica Vilarrubí, que recalca que després del doctorat, la seva trajectòria ha estat “purament investigadora” i, per tant, amb poca formació en eines de gestió empresarial i d’equips. Entén que el cas d’Uniscool és diferent al d’una gran empresa perquè només té set treballadors i un tarannà molt horitzontal, però està convençuda que les noves eines, li faran servei per superar el principal tret diferencial entre una una spin-off com la seva i una gran empresa: el temps que es dedica a la recerca per crear el producte a vendre.

“Cal conèixer-nos com a persones, saber quin tipus de lideratge exercim”, diu Vilarrubí, que recorda que no per ser més autoritari – un lideratge que tradicionalment s’ha associa als homes- és més efectiu. “Que sàpigues guiar l’equip, tenint en compte les opinions diferents també és lideratge”, conclou l’enginyera.

Plans comercials per al 2025

Uniscool fa dos anys que camina i es va decidir apostar per un director general extern a la universitat que pogués fer el canvi de paradigma de la recerca universitària al mercat en el qual es valora la transferència tecnològica però no es monetitza. La tasca es va encomanar al també enginyer industrial Ramon Jiménez i Vilarrubí, com a cofundadora, ha agafat la direcció d’operacions. “He anat canviant la meva mirada i tot i que soc conscient que cal que l’empresa faci diners, a mi m’apassiona la tecnologia”, afegeix l’enginyera.

Amb l’equip actual, format per enginyers i físics, la companyia té un repte ambiciós per aquest 2025: treure al mercat el primer producte comercial i començar a vendre les seves solucions a empreses que ho necessitin, ja siguin centres de dades, o  els intermediaris, és a dir, els integradors de tots els components del servidor. “La cadena de valor no és fàcil” reconeix Vilarrubí en un mercat nou que tot just comença a créixer. Les primeres empreses amb qui treballaran són basques però esperen convèncer companyies d’arreu del món i, per què no?, també d’americanes on el mercat pot ser “més fàcil, més disruptiu i més obert”.

“Es necessiten noies i hi ha oportunitats”

Participar als espais de mentoria i acompanyament del Women Leadership Programme ha estat una experiència molt positiva per Vilarrubí, que ha pogut conèixer altres dones  inspiradores que han superat ‘el sostre de vidre’ que encara existeix a la societat. Vilarrubí veu que la maternitat és “un punt d’inflexió” perquè fa plantejar quina dedicació vols fer a la feina i quina a la família, una preocupació que creu que no es dona tant entre els homes que són pares. “Provablement ser mare et penalitza, sobretot quan vols aspirar a determinades posicions”, lamenta l’enginyera. Tot i que valora els esforços que s’estan fent des de les administracions amb polítiques que afavoreixen que ni les baixes ni les cures penalitzin les dones, creu que hi ha una qüestió cultural “difícil de superar”. 

Per això, veure dones que han tingut família i carreres exitoses i que han estat capaces de portar empreses és “molt inspirador”, per Vilarrubí. “Són referents que en un entorn masculinitzat com és l’enginyeria costen de trobar”. 

Per ser més dones al sector, Vilarrubí defensa que cal que moltes més noies estudiïn enginyeria industrial o altres graus tècnics i té el consell preparat per les qui dubten: “si els estudis d’enginyeria els encaixen, que no s’ho pensin. És un camp desconegut amb un ventall enorme de possibilitats laborals”. De la professió en destaca el vessant més tècnic però també la possibilitat de fer gestió empresarial o feines més socials. “Es necessiten dones i hi ha moltes oportunitats”, conclou.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.