De Sant Joan a Disney: les aplicacions més sorprenents dels drons

La Revetlla de Sant Joan és una data important que marca l’arribada a l’estiu i l’equador de l’any. També coneguda com la Nit del Foc o Nit de les Bruixes, es tracta d’una celebració d’origen pagà i que forma part del culte al sol i a l’allargament del dia pel solstici de l’estiu. 

A banda de les tradicionals fogueres de Sant Joan, és molt habitual l’ús de la pirotècnia arreu del territori. La pólvora té un llarg recorregut, es creu que prové de Xina fa més de 2000 anys, i segueix sent utilitzada per múltiples aplicacions. A banda de les aplicacions industrials i militars, una de les vessants civils més lúdiques de la pólvora són els petards i la pirotècnia. Són elements tradicionalment presents a les nostres festes que cada cop tenen opinions més polaritzades, tant pels seus partidaris com dels  seus detractors. 

focs artificialsLa pirotècnia convencional a Espanya està regulada, entre d’altres, pel “Real Decreto 989/2015, de 30 de octubre, por el que se aprueba el Reglamento de artículos pirotécnicos y cartuchería”. Com moltes altres activitats, genera uns riscos i unes emissions a l’atmosfera que habitualment poden implicar incendis i explosions no controlades, emissions de productes químics contaminants (NOx, SO2, CO, Pb, Cd, Hg, As, Cr, Cu, Ni, Zn….), emissions material en partícules (PM2,5, PM10 , TSP/PST…) a banda de les evidents alteracions per la fauna terrestre i aquàtica i les alteracions per persones amb TEA (autisme) i diversitat sensorials múltiples. 

Drons per un Sant Joan més sostenible 

El fet que actualment existeixi una major consciència social ha facilitat l’entrada de noves tecnologies que redueixin els riscos alhora que generen noves formes d’entreteniment de grans masses de públic deixant de banda moltes de les grans problemàtiques tradicionals. Un dels exemples és l’aplicació dels drons al sector de l’oci, que cada cop més són més habituals al nostre territori i ofereixen possibilitats creatives infinites per sorprendre als espectadors.  

De forma general, podríem descriure les aplicacions dels drons al sector de l’oci com: 

Drons per esdeveniments i espectacles a l’aire lliure: 

En aquest tipus d’esdeveniments és molt habitual l’ús d’eixams de drons que participen en un espectacle a l’aire lliure, i formen figures estàtiques o dinàmiques al cel. Aquests eixams són grups de drons que volen de forma individual controlats per sensors GPS RTK, que permeten un vol controlat i precís. Normalment són drons equipats amb llums LED programables que permeten múltiples possibilitats cromàtiques i executen amb precisió tots els moviments predissenyats anteriorment pels enginyers.  

Una de les aplicacions més habituals és veure’ls en grans esdeveniments a l’aire lliure, combinats amb música, fonts, etc... o formant part d’un espectacle. A dia d’avui tenim referències de diversos espectacles de gran format, com el que es va fer a les olimpíades de Tokio 2020 o durant l’any nou xinès a Shanghai. 

Flock Drone Art és una empresa catalana pionera especialitzada en aquest tipus d’activitats. Tenen actualment un flota pròpia d’entre 50 i 100 drons (amb previsió d’ampliar a 200 unitats aquest any 2022) per a fer espectacles de durada aproximadament 10 minuts que permeten un rang visual de fins a 1km de distància. Aquesta empresa catalana és capaç de crear figures de fins a 100m d’amplada i 50m d’alt i ocupar un espai al cel equivalent a una esfera de 200m de diàmetre aproximadament. 

Un dels darrers exemples amb els que vam gaudir d’aquests espectacles innovadors va ser el festival Ítaca que va donar inici les 60s festes de primavera de Palafrugell amb un espectacle de drons i música.  

Totes aquestes aplicacions van ser explicades pels mateixos responsables de la companyia en la passada jornada "Espectacles amb drons: el futur de la pirotècnia" (Jornades - Espectacles de drons: el futur de la pirotècnia | EIC) organitzada pel grup de treball d’Enginyeria de l’Oci d’Enginyers Industrials de Catalunya.

 

Un luz de freno

Descripción generada automáticamente con confianza media

Drons per espectacles i aplicacions comercials 

Al tractar-se d’una tecnologia innovadora i molt espectacular de veure, moltes empreses estan aprofitant l’ocasió per crear espectacles i fer difusió dels seus productes a través d’eixams de drons que permeten dibuixar al cel tot tipus de missatges, entre d’altres possibilitats. D’aquesta manera posicionen les seves marques al costat d’una tecnologia innovadora i avantguardista. 

Actualment el rècord mundial en nombre de drons utilitzats en un espectacle a l’aire lliure és de 3.281, que es van utilitzar per dibuixar al cel el logotip d’un fabricant de vehicles de luxe. 

A banda d’esdeveniments a l’aire lliure, des de fa molt de temps també s’han estat utilitzant com a parts d’espectacles a mode de números innovadors. Alguns dels exemples serien el de la companyia canadenca Cirque du Soleil, que els ha utilitzat per sobrevolar l’escenari i també la platea dels espectadors.  

Tant a l’exterior com en espais interiors, cal tenir present en tot moment les normatives que regulen el vols dels drons, que poden variar molt en funció del país i l’emplaçament, i moltes d’elles poden ser molt restrictives i no permetre sobrevolar zona amb públic. A Catalunya existeixen dos grans espais aeris regulats, l’espai de categoria oberta i els espais CTR o zones de categoria específiques. L’empresa que realitzi l’espectacle ha d’estar habilitada per l’Agència de Seguretat Aèria Espanyola (AESA) i complir amb tots els requeriments pertinents en funció de les característiques del vol, com per exemple mantenir un perímetre de seguretat legal segons el volum de dons i estar habilitats per la pròpia AESA. En el cas de Catalunya, no es pot volar sobre persones ni edificis habitats o privats i en cas d’estar en una zona CTR (àrea propera als aeroports) cal realitzar una coordinació especial.  

Cinema i espectacles en parcs temàtics: 

Els parcs temàtics estan constantment implementant tecnologies emergents a les seves instal·lacions per atraure noves visites i augmentar repetibilitat. Seguint les línies anteriors, els eixams de drons a l’aire lliure s’han estat utilitzant en espectacles de gran format en parcs com Puy du Fou a França o Disneyland Paris, on els espectadors poden ser testimonis de la creació d’un gran núvol de drons amb forma de Mickey Mouse sobrevolant l’icònic castell. 

Més enllà de les aplicacions més habituals, els enginyers als parcs han creat altres aplicacions molt sorprenents utilitzant la tecnologia dels drons. Per exemple, durant la inauguració de la muntanya russa Hagrid’s Magical Creatures Motorbike Adventure del parc Universal Studios Islands Of Adventure a Orlando es van fer servir drons per elevar “caixes” de fusta, a mode d’encanteri de la coneguda marca Harry Potter. 

Molt a prop d’allí, el seu competidor directe, Disney, ha utilitzat drons d’última generació per sobrevolar la seva àrea temàtica de Star Wars: Galaxy's Edge al parc Disney's Hollywood Studios, on els visitants van poder observar les naus galàctiques sobrevolant el cel. 

L’evolució vertiginosa de la tecnologia dels drons també s’ha implantat al món del cinema, on permeten substituir els elevats costos i riscos de les tradicionals filmacions amb helicòpters i passar a obtenir imatges de gran qualitat des d’angles impracticables per a aparells tripulats així com volar a tota velocitat travessant edificis i tota mena d’obstacles. Els pilots de drons disposen de les avantatges de la visualització en temps real i la conducció dels aparells de forma segura des de terra. 

drons

 

Noves tecnologies al servei d’una major inclusió social 

Les aplicacions de drons al sector de l’oci són tan variades que inclouen una disciplina que es troba en plena fase d’expansió i amb un gran potencial de futur arreu del món, són les carreres amb drons. Es tracta de competicions que combinen velocitat, obstacles i molta diversió i adrenalina no només als propis participants sinó també al públic que participa en aquests esdeveniments. 

A Catalunya som pioners en aquesta disciplina amb iniciatives com el Barcelona Drone World Cup, que també va participar a la jornada "Espectacles amb drons: el futur de la pirotècnia" (Jornades - Espectacles de drons: el futur de la pirotècnia | EIC) organitzada pel grup de treball d’Enginyeria de l’Oci. 

Aquesta iniciativa va dur a terme per primera vegada el 2018 un esdeveniment complet de carreres amb drons per circuits de 800m, amb més de 20000m2 d’espai de vol i 17 obstacles en aquest circuit exterior gegant. 

L'esdeveniment va comptar amb drons del tipus FS500 (Giant Drone Racing), aparells lleugers de mida 500mm, un pes inferior als 2kg i que permeten velocitats de 0 a 100km/h en menys d’un segon. Altres modalitats de carrera és inclouen els drons FS1, de mida 1300mm, 25kg de pes i una velocitat màxima de 200km/h. 

 

Una motocicleta estacion en el suelo

Descripción generada automáticamente con confianza baja

La particularitat d’aquest tipus d’esdeveniment és que és capaç d’atraure a un públic molt divers i fomenta la inclusió de col·lectius amb discapacitats. L’esdeveniment està format per diferents zones: la zona de carreres, les cabines pels pilots -que ajuden a interactuar i fomentar la participació-, les zones de públic (especialment protegides amb capacitat per a 2000 espectadors) i unes zones d’entreteniment familiar, on els més petits de la casa poden aprendre a volar el seu primer dron amb monitors que els ensenyaran a volar a través de petits obstacles del circuit.  

Un grupo de personas junto a un niño

Descripción generada automáticamente con confianza media

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.