Desenvolupen una estructura que minimitzarà els perjudicis de els corrents marítims a les estructures oceàniques

Els investigadors del Laboratorio de Interacción Fluido-Estructura (LIFE) de la URV (Catalunya), liderat per Francisco Huera, ha desenvolupat un nou sistema per a minimitzar l'impacte dels corrents marítimes a les estructures que sostenen les petrolieres.

Les plataformes petrolieres es localitzen al mig del mar. Per tal de poder extreure el petroli o el gas marí, cal perforar la zona subterrània que està situada a centenars de metres de distància de la superfície. Aquestes estructures es veuen afectades per les fortes corrents marines. Una problemàtica que ha estat en estudi des de fa anys, però que fins ara no s'havia pogut trobar cap solució que minimitzes l'impacte d'aquests moviments marítims contra les construccions.

Ara, la solució plantejada pels investigadors de LIFE sembla que està donant bons resultats. Per aconseguir-ho van estudiar el procés i la dinàmica que seguien les estructures en el moment en què es veien afectades per els corrents oceànics. Tot seguit, van reproduir el fenomen al laboratori, on van representar estructures oceàniques que es troben a l'oceà i corrents ultra controlades. Van recórrer a la utilització de materials i construccions amb unes característiques mecàniques d'amortiguament, massa i rigidesa semblant i realistes. Entre els instruments utilitzats es troben les eines de mesura òptiques, com el velocímetre per imatge de partícules (PIV), la qual és capaç de quantificar el camp de velocitat al voltant dels models utilitzats. A través de la part experimental i de l'estudi dels models teòrics, van poder descobrir l'origen del moviment, el perquè i com ho feien.

El sistema que han desenvolupat els investigadors és una construcció geomètrica que es col·loca al voltant de l'estructura. Una construcció que ha permès minimitzar la força de l'aigua fins a arribar a eliminar gairebé el 100% de les vibracions. Una solució de baix cost i de manufactura senzilla que permet, sense cap problema, la fabricació en sèrie. Ara, cal que aquesta solució s'apliqui a l'entorn real.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.