Deu tecnologies per resoldre incerteses

En un món on la tecnologia avança en un entorn ple d’incerteses, Alfons Cornella, expert en innovació i fundador d’Infonomia.com, és capaç de diagnosticar els àmbits on aquesta innovació i transformació serà més important i l’enginyeria pot ser cabdal per fer un pas endavant a la situació endavant. De fet, a la conferència que Cornella ha impartit una conferència en el marc de la Diada 2025, del Col·legi i l’Associació d’Enginyers Industrials de Catalunya ha destacat que el 45% dels CEOs actuals creu que el seu negoci no serà viable els pròxims deu anys i, per tant, són conscients que si no canvien aspectes “difícilment serà viable”.

Aquesta transformació, però, ja està en marxa i Cornella identifica les àrees en les quals, l’enginyeria pot tenir un paper fonamental. “S’acosta una muntanya de coses amb efervescència extraordinària; els joves de la sala us ho passareu bé”, ha advertit Cornella mentre vaticina que veurem millores com gaudir del temps lliure mentre un robot ens neteja la llar o armes que només s’activen en funció de dades biomètriques de qui l’utilitza.

alfons

 

Cornella fa un advertiment clar: “Xina ja és una font importantíssima d’innovació”. Per això, creu que no es poden fer actes com la Diada sense tenir en compte el gegant asiàtic. “No hi ha futur cientificotecnològic que no passi per una relació amb la Xina”, ha conclòs. Amb l’optimisme que el caracteritza, Cornella va augurar un “entorn extraordinari” que per l’enginyeria serà “fantàstic” sempre que es construeixi sobre la idea de curiositat.

Innovació en incerteses

Energia. “No passa setmana sense novetat en l'àmbit mundial”, diu Cornella que preveu que la millora de la conversió directa de l’energia solar serà un dels punts destacats dels pròxims anys, així com una millora en l’emmagatzematge de l’energia i les cases autònomes.

Materials. L’economia extractiva de materials trobarà més eficiència en un món amb materials amb risc d’extinció. La combinació de la intel·ligència artificial pot portar una “innovació espectacular” a la mineria.

Aigua. Una de les necessitats fonamentals que Cornella veu “no ben resoltes”. “La tendència creixent serà veure que cada gota d’aigua compta”, adverteix el guru tecnològic que veu que la regeneració de les aigües de les clavegueres com ja es fa a Singapur s’acabarà estenent.

Alimentació. La robòtica farà un pas endavant en la recol·lecta de la producció agrícola i la combinació entre ciència i enginyera milloraran l’eficiència del sector que, a més, també pot veure implantar projectes de revalorització de residus forestals.

Construcció. L’enginyeria té molt a dir en habitatge, que incorporarà nous materials i noves maneres: fusta i prefabricació. A més, la impressió 3D també pot fer un salt endavant en aquest sector.

Mobilitat. La mobilitat elèctrica traspassarà la frontera dels vehicles per carretera i ja n’hi ha mostres en el terreny marítim i aeri, també aeroespacial, un sector que pot veure estacions espacials privades. Cornella alerta que Europa no dona prou suport en la seva indústria en aquest àmbit.

Manufactura. Cornella hi veu l’exemple clar d’una convergència de tecnologies: impressió 3D, robòtica, mobilitat...

Salut. Ja fa anys que l’enginyeria hi és més que present, però encara es pot fer un nou salt en dispositius i aplicacions diagnòstiques. Un estatoscopi intel·ligent que dona informació pel diagnòstic n’és un exemple i també un escàner de cos sencer.

HI i AI. La intel·ligència artificial i la intel·ligència hauran de conviure. Es calcula que ja ara més del 10% dels articles científics que es publiquen compten amb l’ajuda de la IA. Hiroaki Kitano ha proposat el repte que sigui una màquina qui guanyi un premi Knobel d’aquí a menys de 50 anys... Per Cornella la pregunta és. “Els models produiran millors idees que els recercaires?”. Aquesta transformació planteja Cornella, igual podria acabar amb un CERN de la intel·ligència artificial.

Revolució quàntica. Cornella la considera “la més important” i destaca que Barcelona gaudeix d’una molt bona posició en aquest àmbit gràcies als ordinadors que fins i tot “ja podem tenir a casa en format mini”.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.