Dones i posicions de lideratge

Ja fa un temps i sobretot des de l'inici de la pandèmia, on l'auge de la digitalització ha tocat sostre, que som molt més conscients com a societat de la bretxa de gènere que envolta, entre d'altres, al sector tecnològic. Als mitjans de comunicació hi podem trobar articles que ens recorden que les dones som menys d'un 30 % de les persones que treballen al sector "tech", i, de fet, arribar a ser una professional del món STEM dins d'un entorn que no ens ensenya les nostres
possibilitats des de ben petites ja és tot un repte per a nosaltres.

I és que la cosa no canvia massa si parlem de dones en posicions de lideratge. De fet, no és cap secret que a la majoria de les empreses, la presència femenina és mínima en càrrecs directius. Aquella barrera invisible que anomenem "sostre de vidre" és una metàfora absolutament perceptible que dificulta a les dones arribar a posicions de responsabilitat tot i tenir un background d'estudis i experiència molt treballat.

Però què podem fer per trencar amb la tendència i incrementar el nombre de dones en posicions de lideratge? Si és cert que hi ha d'haver una part de construcció personal basada en el desenvolupament d'una actitud positiva i enfocada a objectius, però la major part del canvi, ha de venir impulsada per una transformació en la mentalitat de la societat. En primer lloc, hem de ser conscients que la presència femenina a la taula on es prenen les decisions aporta valor en termes de perspectiva. Les dones estem orientades a la cultura del canvi, a l'adaptació, gestionar conflictes i liderar des de la coherència i l'empatia.

Però no ens oblidem dels beneficis d'un equip paritari que engloba les perspectives de tothom. Comptar amb un equip divers, amb major participació de dones a les organitzacions i empeses tecnològiques serà la base per construir elements molt més competitius i diferenciadors de cara a futur. En segon lloc, s'ha d'educar en la cultura que l'ambició, ni és dolenta, ni és només cosa d'homes. Hem normalitzat que a les nenes, ja des de ben petites, si intenten liderar una iniciativa i per tant, s'empoderen i dirigeixen, se les tracta de "manaires" i autoritàries. Ser una líder en els nostres temps és un constant bombardeig de crítiques i debats per part dels que tenim al voltant que qüestionen com hauries de ser o com t'hauries de comportar. Si bé no es qüestiona com fan la gestió de poder els homes que ens lideren, normalitzem que elles, ni són fredes ni són dures, són líders.

I finalment i no menys important, hem de tenir el compromís general de lluitar a favor de la igualtat de gènere, i entendre que arribar a aquest punt és un benefici que ens ajuda a tots a créixer com a comunitat social.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.