Dones que fan comunitat

Només el curs passat, les YoungITGirls, amb una cinquantena de sòcies, van fer fins a 75 activitats a centres educatius i van participar en set conferències i congressos. Són xifres rellevants si es té en compte que és una associació amb només té cinc anys de vida i que es nodreix del voluntarisme de joves titulades que volen contribuir a la promoció de les vocacions STEM i a la difusió de les TIC mentre visibilitzen dones del sector. Fundada per cinc noies, ara fa justament cinc anys -estan d’aniversari- les YoungITGirls comproven en el seu dia a dia que la falta de referents és un dels motius que hi ha darrere de la resistència de les nenes a escollir estudis tècnics, com també els estereotips.

La recent escollida presidenta de l’entitat, Ana Dueso, explica que amb les activitats a les escoles comproven que als set anys, a primer de primària, molts nens i nenes tenen la imatge que hi ha determinades feines que no estan fetes per a dones o que s’ha de ser molt intel·ligent per a poder-hi arribar. “El nostre missatge és que tot pot ser per a noies i per a nois”, diu Dueso. També explica que veuen diferències socioeconòmiques perquè en entorns més vulnerables encara tenen els estereotips més marcats. Lluitar contra la imatge que tenen els infants de feines d’enginyeres forma part de la tasca de l’associació.

Però per poder ensenyar i visibilitzar enginyeres, n’hi ha d’haver i ja fa temps que les institucions i el mateix col·lectiu d’enginyeres o dones TIC han detectat que la falta de referents correspon a la manca de dones en posicions visibles. Per això, fa uns onze anys i en el sí de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) va néixer el Club de Dones Politècniques, una associació dirigida a les noies del món politècnic un cop acabada la carrera. En declaracions a Fulls d’Enginyeria, la presidenta Mireia Hernán, explica que va sorgir arran d’un programa directiu de la UPC que va fer evident la necessitat d’apoderar les dones de carreres politècniques per a posicions directives. Hernán explica que hi ha estudis que demostren que perquè una dona sol·liciti entrar en un procés de selecció ha de complir pràcticament el 100% dels requisits mentre que els homes s’hi postulen complint-ne la meitat. “Això vol dir que les dones s’autodescarten de places amb les mateixes competències”, alerta Hernán.

La solució no és fàcil i malgrat que Hernán reconeix que en onze anys han notat que les noies surten “més apoderades i preparades” encara hi ha “molt camí per recórrer”. Per a revertir-ho, el Club de Dones Politècniques aposta per fer xerrades, coaching, visites a les empreses o mentoria. De fet, el programa M2m, que el 2022 va guanyar el premi DonaTIC, és una de les seves iniciatives més rellevants. Són activitats de mentoria que segons la seva responsable, Àngels Serrat, dota d’eines d’apoderament perquè les dones estiguin capacitades en habilitats i que se sentin segures “que poden fer carrera i que hi ha perspectiva de promoció”. Serrat és optimista amb els canvis que es van produint però no augura la igualtat en el sector STEM fins el 2050, segons diversos estudis. En deu anys, fins a 210 parelles, 420 dones, han passat pel programa. Moltes mentories no volen deixar-ho i moltes mentorades demanen allargar la mentoria, cosa que Hernán ho considera “un indicador”. “Hi ha una sororitat molt gran perquè no hi ha egos”, conclou l’enginyera. Serrat explica que els objectius són anar creixent en parelles però que gestionar més parelles és feina que no sempre poden assumir, ja que la seva dedicació és totalment voluntària.

I és que el voluntarisme està darrere de totes aquestes associacions i agrupacions de dones que no busquen res més que la igualtat i l’equitat en un sector, el tecnològic, on la seva presència encara és minoritària. Però no perquè siguin associacions sense ànim de lucre i dedicació no retribuïda es deixa de fer. De fet, els darrers anys han proliferat les comunitats de dones, a Catalunya i arreu, unides per a un objectiu comú – sempre buscant més igualtat i més equitat- però des de diferents vessants.

En el de l'emprenedoria, un exemple són les Women Angels for STEAM (WA4STEAM), una associació impulsada per Regina Llopis fa només cinc anys i que dona suport a les dones perquè siguin business angels de projectes on com a mínim una dona formi part de l’equip impulsor. Així ho explica una de les associades, l’enginyera Conxi Pérez. Pérez defensa que a banda de més dones inversores, l’associació busca democratitzar el procés i aconseguir més emprenedoria femenina en l’àmbit de les STEM. Segons les dades, només el 30% dels business angels són dones i només un 2% de projectes que accedeixen al Venture Capital tenen presència femenina als equips fundadors. Pérez també destaca que diversos estudis constaten que a les dones se’ls acostuma a qüestionar molt més que els homes, quan demanen finançament. “Als homes se’ls pregunta pels beneficis mentre que a les dones se’ls demana pels possibles riscos i pèrdues econòmiques”, insisteix Pérez.

W4STEAM, en només cinc anys de vida, té associades de fins a nou països diferents i ha aconseguit inversions per valor de 2 MEUR que s’han destinat a 26 empreses emergents del sector de la salut, l’entreteniment o  la intel·ligència artificial. Pérez insisteix que aposten per la dona emprenedora amb ‘Capital pacient’ és a dir, inversions amb tranquil·litat i amb consciència que els projectes necessiten certs anys i, sobretot, acompanyament. Per això, un dels valors afegits és la xarxa de contactes que es posa en comú de manera totalment desinteressada.

Però associar-se i agrupar-se és només una manera de fer aquesta xarxa. Actualment les noves tecnologies donen encara més opcions, sobretot el WhatsApp. I algunes d’aquestes xarxes de dones emprenedores o amb altres reptes compartits es queden en aquesta aplicació. WERock Capital n’és un exemple, amb seixanta dones dins. Una de les seves fundadores, Helena Torras explica que el grup va néixer amb objectius semblants als W4STEAM: incrementar el nombre de dones emprenedores que troben finançament, incrementar el nombre de dones inversores i apropar el món de la corporació al món de les start-ups. Fa cinc anys que li van donar forma i han fet sis inversions però sobretot han aconseguit “aprendre implicant-se”, resumeix Torras que també destaca el gran “companyerisme” que hi ha en aquests espais i com es comparteix tot tipus d’ajut.

Torras creu que s’ha anat avançant en aquest àmbit i que potser aviat començarà a deixaran de ser necessaris alguns espais amb només dones que el 2018, quan va néixer WERock Capital eren imprescindibles. “No és només una qüestió de les dones, és de la societat: si la volem diversa, amb igualtat i equitat”, conclou.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.