Dos estudiants de l’ESEIAAT crean biomodels d’artèries pels cirurgians

Dos estudiants de l’Escola Superior d’Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual (ESEIAAT), han creat dos biomodels 3D de l’artèria aorta i artèries coronàries per la pràctica dels cirurgians del cateterisme cardíac i l'exploració visual escòpica, abans de treballar a quiròfan.

Els estudiants en el grau Enginyeria de Disseny Industrial i Desenvolupament del Producte a l’ESEIAAT de la Universitat Politècnica de Catalunya, Sergio Correas i Adrià Portero han creat dos biomodels que repliquen la fisiologia humana per oferir al personal mèdic rèpliques exactes del cos humà per practicar i afrontar les seves futures operacions amb més seguretat. Els dos models s’han elaborat a partir de la tecnologia de fabricació additiva a la UPC Fab Terrassa, utilitzant quatre tècniques de manufactura: procediments d'estereolitografia amb resines polimèriques, processos d'impressió Multi Jet Fusion amb pols de poliamida PA12 i resina elàstica de duresa Shore 50. D’aquesta manera s’aconsegueix assolir un comportament físic i biològic similar al de les artèries coronàries del cor humà.

Biomodel 2
Biomodel d’artèries coronàries fabricades per Sergio Correas i Adrià Portero de l’ESEIAAT de la UPC a l’UPC FAB Terrassa  a partir de tecnologia Multi Jet Fusion d'HP i Draft Resin de Formlabs

Per dur a terme aquest projecte, Correas i Portero han treballat dins dels quiròfans, amb metges i metgesses de l’àrea Hemodinàmica de l’hospital Santa Creu i Sant Pau. Els mateixos residents i cardiòlegs han realitzat dues jornades d'interacció, practicant amb els biomodels la tècnica del cateterisme cardíac i l'observació amb exploració visual escòpica.

El professor que ha tutoritzat aquest projecte, Tomeu Ventayol, afirma que està “molt satisfet amb aquest treball, perquè representa un exemple paradigmàtic del model pedagògic pel qual hem apostat en l'assignatura ‘Disseny Integral del Producte’”. “D’aquesta manera, els estudiants aprenen a entendre el client, a planificar, a treballar en equip i a adaptar la seva creativitat, els seus coneixements i el seu talent a les seves necessitats”, afegeix Ventayol.

Aquests biomodels oferiran la possibilitat d’estudiar la dinàmica interna dels fluids a les artèries. Com expressen en Correas i Portero “el disseny industrial i el sector mèdic són ja una eina de canvi cap a una nova generació d'oportunitats inimaginables; per això és tan important la creació de sinergies entre diferents sectors per entendre i abordar els reptes que ens planteja el futur".

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.