Dues propostes per a la detecció i el salvament de pasteres guanyen la hackaton de l'ESEIAAT

La hackaton organitzada dissabte passat,  2 de desembre, pels estudiants Carlos Fernández, Marc Escuder, Carlos Arjona i Marc Martínez a l’Escola Superior d’Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (ESEIAAT), de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), ha estat especialment fructífera, ja que les propostes guanyadores són tecnològicament factibles i facilitarien el salvament i auxili d’immigrants que viatgen fins a Europa en pasteres a través del Mediterrani. Fins al punt que organitzacions com Open Arms i ImanCorp Fundation n’estudien la viabilitat i la implementació. L'esdeveniment s'ha emmarcat en el Hack Day, celebrat el mateix 2 de desembre a tot el món.

Net Disruptors és el nom de l’aplicació guanyadora de la hackaton desenvolupada, durant 12 hores, a les instal·lacions de l’Espai Emprén del campus de la Universitat Politècnica de Catlaunya (UPC) a Terrassa per part de Lola Ache i Pol Fontanas, estudiants de l’ESEIAAT, juntament amb Jaume Colom i Oriol Casals, estudiants de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). La finalitat: facilitar el rescat i salvament d’immigrants que naveguen amb pasteres pel Mediterrani rumb a Europa.

Algoritmes salvadors

La idea consisteix en activar i coordinar des d’un hipotètic centre de control de salvament l’acció combinada d’un dron i d’un un altres tipus vehicle aeri no tripulat (UAV) d’enlairament horitzontal, equipat amb un sistema de detecció de moviment i objectes i que seria l’encarregat de fer un primer reconeixement aeri d’una zona determinada del mar. Mitjançant els algoritmes creats pels estudiants, l’UAV podria fer recompte des de l’aire del nombre de persones que viatgen a una embarcació, de manera que ajudaria a discriminar si es tracta d’una barca de pesca o d’una pastera. En cas que es tractés d’una pastera, des del centre de control sortiria un dron equipat amb aigua, menjar i armilles salvavides fins a l’embarcació, on descarregaria la càrrega. D’aquesta manera, els equips de salvament detectarien amb molta més antelació a les persones en perill i guanyarien un temps molt valuós a l’hora de fer el salvament amb garanties.

Boies intel·ligents

Els organitzadors de la hackaton també han premiat el projecte Lynx, obra dels estudiants Ferriol Pey i Laura Vidal, l’ESEIAAT; d’Albert Guardiola de la Universitat de Girona, i de Pol Caubet de La Salle. Lynx consisteix en un sistema de boies intel·ligents que detectarien embarcacions i que al mateix temps albergarien drons. Quan la boia detectés l’embarcació, el dron s’enlairaria, realitzaria una fotografia i enviaria la imatge en temps real a un centre de control. Si els integrants de l’equip de salvament veiessin que es tracta d’una pastera, el mateix dron descarregaria material de supervivència, com ara aigua i armilles salvavides a l’embarcació, guanyant així un temps que podria ser decisiu per rescatar-los amb vida.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.