Eficiència energètica a la indústria

L’enginyeria Efiener ha celebrat el seu desè aniversari convidant a tres ponents de grans empreses industrials del país al Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya per a debatre sobre l’eficiència energètica i l’adaptació dels seus models als requeriments d’estalvi fixats per les normatives del país i internacionals.

“Quan vam néixer fa deu anys, ja ens preguntàvem què era l’eficiència energètica”, han destacat el gerent d’Efiener, Lluc Puig, i el seu director de projectes, Josep Maria Piguillem. I és que els termes estalvi, autoconsum i eficiència energètica han estat el nucli de les ponències que, tot i representar a sectors industrials diferents, són el nexe comú entre elles.

Convèncer a tots els departaments

“Una de les coses més difícils del nostre ofici és definir-lo”. D’aquesta manera el responsable d’energies de la multinacional farmacèutica Grup Grifols, Albert Salas, ha volgut començar la seva intervenció. “Quanta energia hem consumit? És una pregunta que ens fem cada any”, ha insistit el ponent.

L’empresa farmacèutica treballa amb derivats de la sang i proteïnes, així que, depenent de quin procés i planta de producció es tracti, el consum presenta molta variabilitat. Per aquest motiu han optat per estandarditzar els dissenys i replicar els més útils en altres plantes.

Un altre dels reptes que ha encarat l’empresa és la digitalització. “Ara no només es tracta de recollir dades, elaborar factures i fer el seguiment dels mercats; tota la nostra informació s’agrupa en més d’un núvol, i és una tasca complicada”, ha senyalat Salas. “Però s’ha de veure com un repte, és un win-win”, ha manifestat.

Salas sí que s’ha mostrat més convençut, precisament, en la resistència al canvi de la resta de departaments pel que fa a l’estalvi energètic: “s’acaben implementant projectes els quals permeten l’alineació d’interessos en l’organització”. I en aquesta llista es troben la instal·lació d’un recuperador de calor a una nova caldera o la implantació d’auditories periòdiques de purgadors de vapor i fugues d’aire comprimit, entre d’altres.

En aquesta línia de conscienciació del personal ha volgut seguir l’Isidre Serrano, responsable d’energia de l’empresa química BASF, que ha inclòs la formació dels treballadors com una de les tasques a tenir en compte a l’hora de fer canvis a l’empresa. “L’estratègia de sostenibilitat està present a la companyia; hem reduït un 40% les emissions de CO2 respecte del 2002”, ha senyalat.

L’empresa, amb 352 plantes de producció arreu del món, 16 de les quals es troben a Espanya i 5 a Catalunya, s’ha mostrat ambiciosa pel que fa a l’estalvi energètic en els pròxims anys. “Deixarem d’emetre 34.000 tones de CO2  a l’atmosfera i estalviarem més de 80.000 MWh d’energia primària en el nou pla pel 2018”. El projecte en execució més important per a aconseguir aquestes fites és la substitució d’una turbina de vapor per un motor elèctric de 13 MW de potència.

Del camp a la taula

De la química als productes agrícoles i ramaders, el director del departament d’enginyeria i energia de BonÀrea, Andreu Puig, ha explicat com s’ha adaptat l’empresa lleidatana als requeriments d’eficiència energètica. “Ho portem al nostre ADN. L’empresa neix en una terra austera i pobre, on durant molts anys s’ha hagut de reservar la collita d’un any per l’altre per si no plovia”.

Amb la mirada posada en els inicis de l’exitosa cadena de supermercats, Andreu Puig ha dit que la seva sort ha estat tenir botigues doncs això ha abaratit els costos logístics, i la seva única planta de producció a Guissona ha fet que el consum energètic no es disparés. En una sola planta de 275 mil metres quadrats es concentren els escorxadors, les plantes d’elaborats, els pernils, les postres, els molls de càrrega, etc. “Hem tingut, sense buscar-ho, un estalvi energètic transcendent”.

Nascuda el 1959 com una cooperativa, actualment compten amb 450 botigues arreu d’Espanya, 246 de les quals es troben a Barcelona, i el seu core business segueix sent el processament de carn.

La indústria 4.0, el present

En la intervenció d’Efiener, Lluc Puig i Josep Maria Piguillem, han explicat que en el bienni 2015-2016, EFIENER ha auditat 180 plantes industrials pertanyents a més de 30 grups empresarials d’Espanya i Portugal, així com ha realitzat projectes industrials associats a millores de l’eficiència energètica per valor de 40Md’€.

El repte de futur que s’afronta des de Efiener conjuntament amb tota la indústria és la necessitat d’aconseguir una producció energèticament eficient per a qualsevol nivell de càrrega i complexitat productiva que es plantegi.

L’acte l’ha tancat Juanjo Escobar, cap de la Gestió Energètica de l’Institut Català d’Energia. D’entre les moltes idees de futur que ha destacat, com la generació distribuïda o la mobilitat elèctrica, ha recordat que “No és fàcil anar cap a energies netes; vosaltres sou víctimes d’un sistema que marca els preus de l’energia”.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.