El 24% de les empreses catalanes incorporen la IA el 2024

El 2024 ha estat un punt d'inflexió per a la transformació digital a Catalunya. Segons dades d’ACCIÓ, el 24% de les empreses catalanes de més de 9 treballadors han incorporat tecnologies vinculades a la intel·ligència artificial, el doble que l’any anterior. Aquesta dada s’ha fet pública aquest dimecres en el marc de l’Exponential Day 2025, una trobada anual d’innovació empresarial organitzada per ACCIÓ, l’agència per a la competitivitat del Departament d’Empresa i Treball.

subscriu-te

 

L’esdeveniment, celebrat al World Trade Center de Barcelona i amb més de 250 assistents, ha girat entorn del potencial transformador de la IA i les dades en els negocis. Durant la seva intervenció, el secretari d’Empresa i Competitivitat i conseller delegat d’ACCIÓ, Jaume Baró i Torres, ha posat èmfasi en la necessitat que les empreses "travessin el portal del canvi" i aprofitin la intel·ligència artificial per repensar els seus models productius i organitzatius.

“A Catalunya, la IA és ja una realitat empresarial i econòmica molt sòlida”, ha declarat Baró. L’ecosistema català de la IA engloba actualment prop de 500 empreses, que facturen 2.155 milions d’euros i ocupen 14.500 professionals, unes xifres en creixement continu des de fa cinc anys.

Creixement de la transformació digital

Més enllà de la IA, ACCIÓ constata un augment generalitzat de la inversió en transformació digital. El 41% de les empreses catalanes han fet aquest tipus d’inversió durant el 2024, superant el 38,6% de l’any anterior. Aquest impuls es canalitza principalment en àmbits com el big data, la ciberseguretat, la Internet de les Coses (IoT) i, de manera molt destacada, la IA generativa, cada vegada més accessible i escalable.

Durant l’Exponential Day 2025, ACCIÓ ha reconegut les 10 empreses més innovadores de Catalunya amb el distintiu Catalonia Exponential Leaders. Aquest guardó ha destacat iniciatives que destaquen per la seva aposta decidida per la innovació tecnològica, la generació d’un impacte positiu en la societat i el seu alt potencial d’escalabilitat.

Entre les premiades hi ha 4BlueTech, que ha desenvolupat bioreactors de microalgues capaços de capturar CO₂ i altres contaminants en entorns urbans, industrials i sanitaris. També destaca ADmit Therapeutics, spin-off de l’IDIBELL, que ha creat un test pioner basat en biomarcadors epigenètics per al diagnòstic precoç de l’Alzheimer.

En l’àmbit de l’automatització industrial, Protofy.xyz ha estat reconeguda per la seva plataforma Vento, de codi obert, que permet controlar processos mitjançant llenguatge natural, facilitant l’accés de les pimes a la indústria 4.0. Per la seva banda, VEGGA, impulsada per MatHolding, combina IA i IoT per optimitzar el reg, la fertilització i els fitosanitaris en l’agricultura, i ja opera en 25 països.

També ha estat distingida UniSCool, spin-off de la Universitat de Lleida, pel desenvolupament d’un sistema de refrigeració líquida directa al xip que pot reduir fins a un 70% el consum energètic dels servidors. Finalment, Yplasma ha destacat per l’ús de tecnologia de plasma per crear actuadors sense peces mòbils, amb aplicacions en sectors com l’aeronàutica, l’electrònica i l’energia eòlica.

Aquestes empreses exemplifiquen el dinamisme de l’ecosistema català i la seva capacitat d’innovar amb tecnologies punteres que responen als reptes actuals amb solucions escalables, sostenibles i d’alt impacte.

També han estat reconegudes empreses com Casa Batlló, per l’ús pioner de la IA i la realitat augmentada en experiències museístiques; Sequentia Biotech, amb eines per transformar dades genètiques en informació clínica útil; Sycai Medical, especialitzada en IA per al diagnòstic de lesions pancreàtiques, i Estabanell, pel seu compromís amb la innovació oberta i la transició energètica amb ERIA.

Perspectives i reptes

L’acte ha comptat amb ponents com Vanessa Cann, veu referent en IA a Europa, i una taula rodona amb Genís Roca i Ignasi Costas, que han abordat el repte ètic i competitiu que planteja la IA. Les empreses participants han pogut intercanviar experiències en sessions pràctiques sobre implementació tecnològica i han compartit sinergies en espais de networking.

Des d’ACCIÓ es reitera que la IA ja no és una opció de futur, sinó una eina de competitivitat del present. “És una tecnologia transversal, amb aplicacions pràctiques a gairebé tots els sectors industrials i serveis”, ha remarcat Baró.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.