El 30% de les pimes industrials catalanes vol optar als Fons Europeus

Segons l'estudi de PIMEC, "Evolució de la pime industrial catalana el 2020 i perspectives per al 2021"el 54% de les pimes industrials catalanes han tancat l'any de la COVID-19 amb resultats per sota dels assolits el 2019. Fins a un 29% han destruït ocupació, mentre que només el 22% ha augmentat la plantilla. La majoria però, un 49%, ha restat estable malgrat la situaciói gràcies als ERTO.

Les caigudes de les vendes són, de mitjana, un 11,4% més baixes. El mercat català ha guanyat pes en aquestes empreses, i ja representa el 46% de les vendes que es fan (dos punts percentuals per sobre del 2019) així com també el mercat espanyol, que representa el 24%. En canvi, el mercat exterior ha caigut 4 punts, i s'ha quedat en un 30% de les

grafics

Malgrat totes aquestes dades, 67% del sector – sobretot les empreses més grans- ha invertit, principalment per augmentar la capacitat productiva, augmentar la producció, per qüestions d'innovació o per temes de medi ambient.

Davant d'aquesta situació, sis de cada deu empreses coneixen els Fons Europeus de Recuperació i fins a un 30% de les pimes industrials catalanes asseguren haver presentat projectes per optar-hi. Majoritàriament són projectes de l'àmbit digital (58%), mentre que un 20% responen a la transició ecològica.

En aquesta línia, el director general d'Enginyers Industrials de Catalunya, Pere Homs, demana que ''no es frustrin les capacitats i voluntats'' d'aquestes companyies ''que volen ser-hi''. Per Homs, les administracions europea, espanyola i catalana han d'assegurar ''donar-los joc'' en els fons de recuperació ja que l'interès demostrat és el resultat ''rellevant'' del dinamisme que s'ha generat en plena pandèmia. Homs, que considera l'estudi de PIMEC un ''bon instrument d'anàlisi'' de la situació de la pime industrial catalana, destaca la ''resiliència de la indústria en moments difícils''. ''Ningú no hauria de tenir dubtes que el sector industrial i, en particular, el teixit de pimes catalanes en aquest sector aporten solidesa a l’economia front la volatilitat d’altres activats'', conclou Homs.

Per la seva banda, el president de PIMEC, Josep González, creu que s'ha de mantenir ''l'optimisme'' que presenten les xifres de l'estudi de cara al 2021, pel que fa al ''bon nivell''d'activitat i a la previsió d'inversions. González encoratja el teixit productiu a aprofitar ''l'oportunitat'' que suposen els fons europeus, i també la pròrroga dels ERTO, per mantenir les plantilles.

I és que segons l'estudi, les previsions dels empresaris són bones. Per a un 59% del sector, l'activitat global augmentarà (59%), mentre que només disminuirà pel 9%. Les empreses mitjanes tenen unes millors perspectives que les petites i, sobretot, que les microempreses, les més perjudicades per la situació. Un 39% dels empresaris enquestats preveu que les exportacions del 2021 siguin superiors a les del 2020 i només un 5% creu que disminuiran. La previsió en inversions també és positiva: un 49% confia que es mantindrà a un nivell similar al del 2020. Amb aquest panorama, dues terceres parts de les empreses no preveuen variacions en les plantilles i, per tant, l'ocupació es podria mantenir en aquest sector.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.