El BSC acollirà un dels primers ordinadors quàntics europeus
El BSC-CNS ha estat seleccionat pel consorci de supercomputació de la Unió Europea, el European High Performance Computing Joint Undertaking (EuroHPC JU), com un dels centres a Europa que s'encarregaran d'allotjar, resguardar i operar la primera xarxa de computació quàntica de la UE.
Aquesta infraestructura s'integrarà al superordinador MareNostrum 5, el més potent del nostre país, localitzat al Barcelona Supercomputing Center - Centro Nacional de Supercomputación (BSC-CNS) en col·laboració amb l'Institut de Física d'Altes Energies (IFAE), i l'International Iberian Nanotechnology Laboratory (INL), a Portugal. Es preveu que la instal·lació del computador quàntic impacti de manera considerable en la innovació, el progrés de les tecnologies i la recerca acadèmica en diversos àmbits. Aquesta permetrà solucions que superin la capacitat dels superordinadors en l'actualitat.
El projecte és conseqüència de les accions del programa Quantum Spain, promogut pel Govern espanyol, amb l'objectiu de reforçar el lideratge europeu de l'ecosistema nacional de Computació Quàntica, a més d'atraure inversió, que en aquest cas és de 12,5 milions d'euros, cofinançada al 50% per la UE i la Secretaria d'Estat de Digitalització i Intel·ligència Artificial (SEDIA). El BSC-CNS és un consorci públic format pel Ministeri de Ciència i Innovació, la Generalitat de Catalunya i la Universitat Politècnica de Catalunya – BarcelonaTech (UPC).
Segons el director del BSC, Mateo Valero, aquesta nova infraestructura “ens permetrà avançar en múltiples aplicacions acadèmiques”. A més, afirma que el BSC tindrà “un paper decisiu a Europa en aquestes noves tecnologies” i reforça el paper del BSC com un dels líders de la supercomputació a Europa.
La xarxa europea de computació quàntica començarà a funcionar el segon semestre del 2023. Estarà disponible per a una àmplia varietat d'usuaris, com les comunitats científiques, la indústria i el sector públic dintre de la Unió Europea, principalment amb finalitats d'R+D.
Les intencions d'Europa amb les diverses accions dels programes nacionals, com és el Quantum Spain al nostre país, és avançar en assolir els objectius digitals marcats per aquest decenni. Europa busca situar-se de les capacitats de la tecnologia quàntica.
L'EuroHPC ha seleccionat, a més d'Espanya, seus a Itàlia, Polònia, Alemanya, Txèquia i França. En cada cas, com al BSC-CNS, les instal·lacions seleccionades seran les encarregades d'operar la tecnologia en nom de l'EuroHPC JU. Aquesta s'integrarà als superordinadors existents a les respectives instal·lacions, cosa que permetrà formar una àmplia xarxa europea que garanteix l'accés a diferents tecnologies i arquitectures quàntiques.
El potencial de la computació quàntica
La creixent demanda de recursos de computació quàntica per part de la indústria i la investigació europees ha fet necessari la implantació del projecte. S'espera que el desenvolupament d'aquesta tecnologia permeti resoldre, de manera ràpida i eficient, problemes complexos en diversos àmbits com la salut, l'energia, la logística o el medi ambient.
S’ha de destacar l'optimització de fluxos de trànsit i qüestions numèriques fonamentals en física i química entre les aplicacions potencials de la computació quàntica. Això permet, entre d’altres, el desenvolupament de nous productes a indústries com la farmacèutica o la innovació materials per infraestructures.
La tecnologia que ha fet possible el projecte, incloent-hi els equips i programes informàtics, ha estat desenvolupada i operada a la UE, el que fa que la iniciativa sigui íntegrament europea, gràcies al treball i l’aportació de programes nacionals de recerca i inversions d'agents privats.