El BSC presenta el primer ordinador quàntic nacional amb tecnologia íntegrament europea
El Barcelona Supercomputing Center – Centro Nacional de Supercomputación (BSC-CNS) ha presentat el primer ordinador quàntic, el MareNostrum Ona, desenvolupat amb tecnologia íntegrament europea, consolidant-se així a l'avantguarda de la supercomputació a Europa. Aquesta innovació obre una nova era de computació híbrida, que combina la computació tradicional amb la quàntica.

La presentació ha tingut lloc a la capella de Torre Girona, on també es troba instal·lat el supercomputador MareNostrum 5, el més potent d'Espanya. L'acte ha comptat amb la presència d'autoritats destacades, com el president de la Generalitat de Catalunya, Salvador Illa, la ministra de Ciència, Innovació i Universitats, Diana Morant, i el ministre per a la Transformació Digital i de la Funció Pública, Óscar López. "Ens hem plantejat el repte d'estar entre les 50 regions més innovadores de la regió" ha declarat Illa sobre la importància d'assolir una autonomia tecnològica a Europa.
L'ordinador forma part de Quantum Spain, una iniciativa coordinada pel BSC i impulsada pel Ministeri per a la Transformació Digital i de la Funció Pública a través de la Secretaria d'Estat de Digitalització i Intel·ligència Artificial (SEDIA). Quantum Spain representa un esforç col·laboratiu de 27 institucions de referència en investigació i supercomputació, com el Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), l'Institut de Ciències Fotòniques (ICFO) i universitats com la Universitat de Barcelona i la Universitat Politècnica de València.
El nou ordinador quàntic s'integrarà amb el MareNostrum 5, millorant així les capacitats computacionals del país. Això es complementarà amb un ordinador quàntic analògic assignat pel EuroHPC Joint Undertaking de la Comissió Europea, consolidant el BSC com a actor clau en el panorama europeu de la computació avançada.
La construcció de l'ordinador quàntic ha estat liderada per una unió temporal d'empreses (UTE) formada per Qilimanjaro i GMV, utilitzant cúbits superconductors com a unitats fonamentals de computació. Aquesta tecnologia, completament europea, reforça l'autonomia tecnològica de la regió alineant-se amb les estratègies de la Comissió Europea per reduir la dependència de tercers països.
Amb aquest nou ordinador quàntic, Espanya fa un pas decisiu cap a una posició de lideratge en investigació i desenvolupament tecnològic, marcant una fita en la història de la supercomputació al continent.
Quantum Spain està finançat pel Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, iniciativa que s'emmarca dins del programa Espanya Digital 2026 i l'Estratègia Nacional d'Intel·ligència Artificial (ENIA). La computació quàntica, disponible per a la comunitat científica, empreses i organismes públics a través de la Xarxa Espanyola de Supercomputació (RES), permetrà avenços en àmbits com la química, la logística, les finances i la criptografia.