El Fòrum a 'la catedral' de la indústria 4.0

Fer xarxa, compartir projectes, debatre sobre tecnologies, explicar novetats, comentar innovacions... El Fòrum Indústria 4.0 busca, sobretot, això, que els professionals del sector que en el seu dia a dia treballen per innovar, digitalitzar o aplicar noves tecnologies per millorar processos, fer-los més eficients o augmentar la productivitat es trobin i facin créixer les seves idees. Per fer-ho, fa set anys que va néixer el Fòrum Indústria 4.0 i en aquesta 8a edició, no s'ha pogut triar un lloc més indicat per acollir-ho: les instal·lacions que el Consorci de la Zona Franca ha construït per acollir una nova revolució industrial. La cinquena?

Una grada amb moqueta que sembla gespa en un auditori particular que no només permet estar al cas de les ponències sinó també observar com treballen les empreses punteres en tecnologia ha reunit aquest dijous tot aquest col·lectiu. Explica Pere Navarro, delegat especial de l'Estat en el Consorci de la Zona Franca de Barcelona, que el DFactory és un "edifici de la pandèmia". Es va començar a construir a la tardor del 2019 i va entrar en funcionament la tardor del 2021 després de 30 MEUR d'inversió. Té 17.000 metres quadrats i una "arquitectura espectacular" però Navarro té clar que "el més important passa a dins". Més de 30 companyies generen una comunitat, comencen projectes, col·laboren i treballen pel sector industrial, per fer-lo més fort i per créixer. Créixer, també ho farà el DFactory, amb un segon edifici al complex que sumarà metres quadrats al projecte per convertir la zona en "el districte 4.0 de Barcelona i del país".
 

subscriu-te

 

"Volem que el DFactory sigui un referent internacional de la indústria 4.0", ha dit Navarro en la inauguració del Fòrum Indústria 4.0, un esdeveniment que, per un dia, congrega els professionals d'aquest sector, "per fer-ho, hem d'anar molt ràpids per poder atendre totes les noves oportunitats". Per Navarro, la competència és "amb el món" i cal crear aquest nou ecosistema per fer créixer una nova activitat econòmica. Reptes, n'hi ha molts. La generació de talent, però també la seva atracció, n'és un. Congregar el talent, com aquest dimecres, de la mà dels col·legis professionals d'enginyeria, és un primer pas.

Precisament també de talent ha parlat la presidenta de l'Associació d'Enginyers Industrials de Catalunya, Maria Salamero, i de diversitat. "Necessitem tecnòlegs amb experiència, enginyers joves i dones", ha reivindicat Salamero. Per Salamero cal que els equips tinguin especialistes molt especialistes però també professionals generalistes i professionals transversals. "La tecnologia ha assolit nivells de complexitat molt elevats", diu Salamero, "i això ens obliga a treballar en equip". Entenent que la tecnologia no és una finalitat sinó un mitjà, per la presidenta la indústria 4.0 parla "de persones, resiliència i sostenibilitat i permet potenciar les possibilitats que tenim com a éssers humans".

IA verda a la Hannover Messe

El Fòrum Indústria 4.0 sempre mira cap a Alemanya. I si el nom del sector, indústria 4.0, va sortir de la Fira de Hannover com un eslògan i es va acabar convertint en la manera d'anomaner la indústria alemanya, és inevitable que els professionals de totes aquestes noves tecnologies continuen mirant la Hannover Messe.

L'enginyera Laura Tremosa, membre del Comitè assessor de InfoPLC++, hi ha anat prop de cinquanta anys i tot i que ara no hi pot ser presencialment, l'ha seguida de manera virtual i n'ha traslladat les novetats als assistents al fòrum. Integracions de softwares i hardwares, hidrogen, descarbonització i, com no podia ser d'altra manera, intel·ligència artificial i Machine learning. "He descobert que a més de la de vestir, també hi ha la moda en les tecnologies", ha dit Tremosa per referir-se a la IA. Recorda que fa uns anys ja es va posar de moda, es va oblidar i ara torna a ser a l'ordre del dia.

A la Hannover Messe es parlava, però, d'IA verda, la que es pot generar sense contaminar. Tremosa ha detectat "molta preocupació" precisament per aquest aspecte, ja que la IA consumeix molta energia i destaca que moltes conferències al voltant de la contradicció que suposa estar generant aplicacions de iA per aconseguir fabricacions no contaminants que consumeixen energia que contamina. "Vam veure, però, que moltes solucions no tenim", ha dit Tremosa. Malgrat aquest punt de pessimisme, l'enginyera ha detectat una Hannover Messe optimista amb la convicció dels professionals que Europa podrà competir amb la seva tecnologia.

Cap a la IX edició del Fòrum

"SI parlem d'indústria 4.0, avui som a la catedral", ha resumit Pere Homs, director general d'Enginyers Industrials de Catalunya, en la clausura del Fòrum. Ha agafat les paraules de Navarro i Salamero i ha reivindicat la feina de tots els actors que es necessiten: els professionals enginyers, els col·legis, el govern, les universitats, els centres tecnològics... "Ens acompanya tot l'ecosistema", ha dit Homs, "també l'element més important, l'empresa, on es materialitzen tots els beneficis". Per Homs, cal ser perseverants perquè "perseverar és part de l'equació", "I nosaltres, els col·legis, perseverarem. Ja ens posem a treballar en la novena edició del Fòrum", ha conclòs.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.