“El futur del món és a les mans de l’enginy”

Fa més de vint anys que no viu a Catalunya. Tot i ser de família humil allunyada dels estudis superiors va poder estudiar a la universitat i ha acabat arribant on volia. Un dibuix de quan tenia cinc anys li recorda el seu somni: Isarel Ruiz se’n volia anar a Estats Units i seguir una carrera propera als coets. “Des de ben petit somiava molt gran”, diu Ruiz, “i em deien que tenia una actitud molt forta”. Ha estat vicepresident del MIT i actualment és founding chairman i conseller a The engine.

Sobre actitud, precisament, i talent, Ruiz ha pronunciat aquest dilluns la conferència ‘L’enginy() del nostre món’ davant el col·lectiu d’enginyers i enginyeres d’Enginyers Industrials de Catalunya, diputats, directius d’empreses i agents de la societat catalana per esperonar-los i encoratjar-los per continuar treballant per un futur millor. “La majoria dels habitants és pessimista quan mira el futur”, diu Ruiz. Però ell, que ha aconseguit complir bona part del que s’havia proposat i per això, no ha pogut fer altra cosa que encoratjar els assistents al sopar ‘Enginyeria, societat i política’, celebrat en el marc del 160è aniversari de l’Associació d’Enginyers Industrials de Catalunya. “El futur del món està a les mans de l’enginy”, ha animat Ruiz, “vosaltres podeu fer la funció del ()”. 

Ruiz defineix l'enginy com la capacitat per resoldre i adaptar-se als canvis i moure's endavant. Per això, posa d’exemple el salmó, un peix que idealitza. “És una criatura intel·ligent, increïble, neix a l’aigua freda, passa per la dolça i quan es cansa de la vida collonuda que té durant molts anys, torna d’allà on va venir”, explica Ruiz. “Nedar contracorrent costa i costa molt”, adverteix l’enginyer, però aquest és un bon exemple de “talent i actitud”.

Talent i actitud. Aquests són els dos conceptes que Ruiz considera imprescindibles i definitoris d’un país o una societat, “el centre de la gravetat”. Catalunya, en el punt de vista global, té una mitjana de talent i actitud millor que altres països, també millor mitjana del món.... Ruiz alerta que tothom s’oblida de la tasca que hi ha al darrera per augmentar la taxa de talent i per motivar a prendre la incitativa, creu Ruiz. “Però així no es troba el Messi”, adverteix l’enginyer, “el 3 sigma”.

Per Ruiz cal que trobar aquestes tres persones de cada 100 que representa el talent i l’actitud que volem. “El salmó torna i s’ho passa bé intentant continuar la seva necessitat vital i urgent sense adonar-se que el talent i l’actitud va creixent”, explica Ruiz. “La determinació per arribar a l’objectiu és importantíssima”, conclou Ruiz. La metàfora del salmó que ha fet servir l’exvicepresident del MIT ha acompanyat tota la conferència que ha acabat animant els oients: “si escolliu el bon salmó, el futur serà millor.”

Video
El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.