El gas natural, els preus i Ucraïna
Des de l’estiu passat, el gas natural ha patit una escalada de preus que ha influït – òbviament també a l’alça- en el preu de l’electricitat en el mercat majorista. Després d’un 2020 on la demanda, a causa dels confinaments i una mobilitat molt menor, la recuperació de l’activitat econòmica va canviar el panorama. La demanda va augmentar arreu però sobretot a la Xina que ha començat a reduir el consum de carbó per acostar-se als objectius de descarbonització.
Aquest inici de 2022 la situació no ha millorat, al contrari. Les darreres setmanes s’ha vist “agreujada” a causa del conflicte entre Rússia i Ucraïna. Així ho manifestat l’enginyer industrial membre de la Comissió d’Energia d’Enginyers Industrials de Catalunya, Xavier Cordoncillo, en declaracions a Fulls d’Enginyeria. Cordoncillo veu que els preus “desmesurats” del gas no responen només als costos sinó a una “certa especulació”.
Sigui com sigui, la situació està generant en una nova escalada del preu de l’energia que aquest divendres el mercat majorista registrarà un pic de 410 euros/MWh, amb les conseqüències que pot suposar aquesta situació si s’allarga, i que ja han alertat en més d’una ocasió des d’Enginyers Industrials de Catalunya i que ara insisteixen que la implementació de mesures específiques sobre el paper del gas natural i el seu paper en la fixació del preu del mercat elèctrics de ser “urgents” perquè l’entorn – donada la invasió de Rússia a Ucraïna - es pot tornar “imprevisible”.
És per aquest motiu, alerta Cordoncillo, que Alemanya, i França en menor mesura, han començat a canviar la seva posició respecte la possibilitat que Brussel·les revisi el sistema de fixació de preus i exclogui el gas natural del mercat spot. Cordoncillo admet que aquesta opció, excloure el gas natural pot entendre’s, pels sectors econòmics, una “perversió del mercat” però insisteix en la visió “pràctica” que aporta la professió enginyera per solucionar un problema que s’està allargant en el temps.
Si Europa acceptés aquest canvi, el govern espanyol hauria d’aprovar un ordre ministerial o un reial decret llei per excloure doncs, els cicles combinats del mercat. Precisament Espanya és un dels països que ho demana des de fa més temps i per tant, hauria de ser un dels executius a reaccionar de manera més ràpida. El president de la Comissió d’Energia, Josep Maria Montagut, assenyala que d’aquesta manera se solucionaria “una anomalia” que fa temps que s’està produint: que les energies renovables i les nuclear tenen ingressos per compensar el cost d’unes emissions de CO2 que no produeixen. Joan Puertas, president del grup de treball d’Energies Primàries, també considera que han de “competir” tecnologies similars.
Què suposaria, doncs, aquest canvi?
Si els cicles combinats s’exclouen del preu spot del mercat elèctric suposa un nou equilibri del sistema. Montagut assenyala que això afectaria a una part d’entre el 12 al 25% del conjunt diari de l’energia i que, per tant, la resta de tecnologies que no emeten CO2 competirien per entre el 75% i el 88%. Caldria veure, afegeix Montagut, el paper del carbó, que té una presència menor, d’entre el 3 i el 5%.
Però per Cordoncillo, el més important és que aquesta mesura pot suposar tornar a veure l’electricitat a un preu “de dos dígits”, i augura arribar als 40 o 50 euros/MWh.
El gas natural, però, continuaria sent necessari per cobrir la demanda energètica que es requereix cada dia i per tant, s’incorporaria al mercat de restriccions, el següent mecanisme del mercat que no depèn de l’OMIE sinó de Red Eléctrica Española. Cordoncillo preveu que si amb la situació actual REE es veu obligada a arrancar entre una i deu centrals de cicles combinats, sense el gas natural al mercat spot, hauria d’ampliar-ho a un número d’entre 20 i 30. “El cost de les restriccions, per tant, augmentaria molt, però no el de la resta de les energies”, conclou l’enginyer, perquè “cada hora es paga el gas que cal”. En aquest sentit, creu que aquest sobrecost multiplicar per dos o tres el cost actual.
I la factura?
Aquest eventual abaratiment del cost de l’energia però, no arribarà a totes les butxaques per igual. Amb els preus pels núvols, molts industrials i també particulars, han negociat amb les grans comercialitzadores principalment contractes a mig termini que donen més estabilitat a preus més baixos que els actuals però amb un compromís de permanència.
Espanya, explica Cordoncillo, és l’únic país d’Europa que la tarifa regulada PVPC està influïda pel mercat diari i només el 40% dels clients tenen aquest tipus de contracte. En canvi, el gruix del 60% de consumidors que estan al mercat lliure trigaran uns dos o tres anys a poder veure els resultats.