“El mercat elèctric ha de girar per implementar les renovables”

“El mercat elèctric ha de fer un gir per implementar les renovables i cal tenir la demanda a punt”. Així ho ha manifestat Assumpta Farran, directora general d’Energia, en la jornada ‘Eòlica terrestre’ organitzada per Enginyers Industrials de Catalunya. Farran reconeix que s’està anant massa just de temps i que s’ha de treballar per electrificar la demanda i apropar-la a l’oferta que, sense anar més lluny, alerta Farran, amb l’arribada de la primavera es començaran a donar excessos. “Cal que la demanda s’electrifiqui molt”, avança la directora general, que recorda que la PROENCAT preveu que el 80% dels consums han de ser elèctrics el 2050.

Per aconseguir-ho, Farran creu que s’han de defensar els projectes que també volen electrificar la indústria i desencallar tots els que s’ha aturat per a obtenir la declaració d’impacte ambiental. En aquest sentit, hi ha entre 50 i 60 GW que haurien d’estar construint els propers dos anys i mig. Farran confia que ni l’aturada de la cadena de subministrament, ni la manca de mà d’obra, ni els bancs hi posaran entrebancs. De totes maneres, en aquesta jornada, Farran reconeix que hi ha una clara afectació a la competència del sistema amb el sistema liberalitzat actual i insisteix que l’única manera que es creixi en aquest sentit és que la xarxa s’adapti a l’oferta i la demana. “Continuem confiscant”, assegura Farran. I en aquest sentit ha defensat que la direcció general considera “un despropòsit” que hi hagi xarxes ocupades amb “projectes ingents” i que altres projectes “petits i locals” no es poden desplegar. “Ara que es demanen pròrrogues, ens hi oposarem”, ha assegurat Farran.

Interacció amb el territori

En la seva intervenció a Enginyers Industrials de Catalunya, Farran ha defensat que la visió que a Catalunya no hi ha renovables és metropolitana perquè en determinats territoris no és així i és, precisament en aquests territoris on cal buscar el consens per tirar-los endavant. “Fer-te lloc davant la realitat existent no sempre és fàcil”, diu Farran que recorda que tant un parc eòlic com un parc fotovoltaic té relacions “multilaterals” on intervé, amb el municipi, la gent, les activitats econòmiques, l’impacte en l’agricultura, etc. Farran ha recordat que entre el 2022 i el 2023 es posaran en servei quatre parcs eòlics al país i que, malgrat que són projectes “antics”, Farran ha volgut destacar que s’han acabat resolent els recursos per poder-los impulsar i també confirmant les expropiacions que van implícites. “Expropiar no agrada a ningú, si un govern s’ho pot estalviar, s’hi estalvia”, manifesta Farran.

Jornada d’eòlica terrestre

L’eòlica terrestre va protagonitzar la segona de les jornades del cicle d’Energies Renovables que ha impulsat la Comissió d’Energia d’Enginyers Industrials de Catalunya. El president de la Comissió, Lluís Pinós, recorda que el desenvolupament de les energies renovables és “la clau” per a la descarbontizació, tan necessària per lluitar contra l’escalfament del planeta. Pinós però, ha recordat que des de la Comissió aposten per les renovables com a “base” de l’electrificació però que no són suficients sinó que s’han de complementar amb altres recursos com l’hidrogen, l’emmagatzematge, etc. Pinós també defensa aprofitar totes les zones disponibles per l’eòlica i la fotovoltaica i tot tipus de projectes, grans i petits. Per l’enginyer, cal a més, invertir per poder complir als 80 GW que es fixen a l’estudi sobre transició energètica o a la PROENCAT.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.