El moment del balanç

Els darrers sis mesos han estat per a tots molt intensos, humanament i professionalment. Com a persones i com a professionals ens hem vist en una situació difícil d’imaginar. Com a institució, Enginyers Industrials de Catalunya, també hem viscut una situació d’una alta complexitat, a la que hem intentat donar la millor de les respostes. Des de les limitacions físiques que ens ha imposat la COVID-19, hem tingut l’ambició de no posar límits a la prestació dels serveis que associats i col·legiats han necessitat durant aquests mesos i a la col·laboració que la societat i les autoritats sanitàries ens han demanat.

Des d’una seu virtual que ha estat oberta les 24 hores del dia, hem mantingut -adequant-los a la nova realitat- tots els serveis de la institució: des de la certificació a l’assessorament i la formació, amb un especial reforç de tots els nostres canals informatius, on s’ha realitzat un gran esforç per incrementar l’atenció i la informació personal i directa. El resultat -que ve a confirmar la necessitat de l’esforç- ha estat un creixement de l’ús de tots els serveis.

Alhora, hem treballat intensament -especialment durant els primers mesos de la crisi- per posar la institució al servei de l’emergència sanitària. En aquest sentit, hem pogut oferir voluntaris, recursos de coordinació i de suport al CatSalut i al SEM, i hem tingut un paper proactiu en la coordinació de les diverses iniciatives en un moment d’emergència com la impressió 3D o la fabricació de respiradors de nou disseny.

No haguéssim pogut fet tot això sense la col·laboració dels enginyers i enginyeres de les nostres institucions i la bona feina, l’empenta i la generositat del personal de totes les nostres seus. A totes i a tots, el nostre agraïment.

La indústria, vector de la recuperació econòmica

Al mateix temps, hem aixecat la veu per convertir la indústria en el vector sobre el que pivotar la recuperació econòmica que ens cal a conseqüència de la pandèmia. El recent relleu al capdavant del Departament d'Empresa i Coneixement és un bon moment per tornar a posar el focus en el què creiem hauria de ser una de les màximes prioritats en aquest moment crítics.

La feina feta per la consellera Àngels Chacón, impulsant els Pactes Nacionals per a la Indústria i per a la Societat del Coneixement, ens ha ajudat a tornar a situar els aspectes claus de progrés al centre del debat, i amb un bon llistat de propostes concretes. En la seva presa de possessió, el nou conseller Ramon Tremosa -bon coneixedor dels processos de diagnosi realitzats fins ara- ja ha manifestat que seguirà la que sembla la única línia possible en aquests moments: ara, més indústria. 

Estem convençuts que la indústria ha de ser el sector sobre el què aixecar la recuperació econòmica del país: per la seva capacitat de crear valor afegit de qualitat, i per crear majors i més estables nivells d’ocupació i repartiment de riquesa. Ara més que mai ens cal accelerar esforços i inversions en sectors que tenim perfectament identificats, com són el canvi climàtic, les oportunitats de la digitalització i una millor distribució del valor generat per l’economia. L’arribada dels fons europeus per sortir de la crisi de la COVID-19 representa una oportunitat única per actuar amb una visió estructural allà on ja teníem diagnosticada la necessitat de transformar la societat, amb la col·laboració público-privada i des d’una economia i una indústria més sostenibles, eficients i competitives com a palanques d’equitat i benestar per al nostre país. 

Aquesta oportunitat s’ha de concretar en projectes que ajudin a la transició dels sectors que han de transformar-se necessàriament -com l’automoció- tot aprofitant el talent i la bona pràctica aconseguida fins ara, però també en nous projectes de la nova indústria.

Ara és el moment de prioritzar i d’actuar. De reimaginar què serem i volem ser al final d’aquesta crisi i així poder prioritzar les actuacions que cal emprendre a les nostres institucions.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.