El preu de la llum, el més alt dels darrers 20 anys

Aquest dimarts, el preu de la llum assoleix un nou màxim històric: el més alt des de 2002. Es pagaran 101, 82 euros MWh i se supera, d’aquesta manera, el llindar dels 100 euros per primera vegada a la història. Així, la factura de la llum torna a ser notícia una vegada més aquest 2021 que va començar amb una pujada notòria dels preus a causa del temporal Filomena i que aquest mes de juny ha vist com es modificava l’estructura de la mateixa factura i, entre altres mesures, entraven en vigor els trams horaris.

Segons el president de la comissió d’Energia d’Enginyers Industrials de Catalunya, Josep Maria Montagut, aquesta nova pujada té dues causes principals. La primera, un augment de la demanda, en un moment en què tota l’activitat econòmica està funcionant i les altes temperatures requereixen, sovint, l’ús d’aparells d’aire condicionat. La segona, que durant l’època estival, la generació eòlica és baixa i no pot arribar a cobrir ni el 5 % de la demanda.

Montagut però, encara hi afegeix un factor més: el preu del CO2. Alerta que l’oferta està disparada “per pagar els drets d’emissió” i ho qualifica “d’error”. Aposta per aplicar “a posteriori el preu dels drets d’emissió” per evitar que les ofertes es disparin i, així, mitigar el seu efecte a la factura elèctrica.

Montagut ha explicat que les previsions fan pensar en un “descens suau” dels preus al llarg del que queda de juliol, però també recalca que a Catalunya el fet de moure’s només amb el mercat ibèric d’Espanya i Portugal li impedeix beneficiar-se de les davallades de preu que sí que es donaran a Europa. Per exemple, França calcula que el preu del MW/h a finals de mes serà de 66 euros, mentre que a Catalunya, “com a molt” s’aconseguirà arribar als 80. “No tenir interconnexions també ens perjudica”, conclou Montagut.

La factura, més alta

Aquesta pujada dels costos de la llum tindrà doncs, una traducció en la factura energètica dels consumidors, ja que suposen el 24 % de la factura. A través d’aquests pagaments, el govern recapta entre 8.000 i 10.000 MEUR, segons ha calculat Enginyers Industrials de Catalunya, una xifra a la que cal sumar-hi la recaptació per emissions de CO2. Montagut creu que comença a ser “urgent” prendre mesures per poder “reconduir” aquesta qüestió.

En declaracions als Fulls d’Enginyeria, Montagut ha declarat que el govern espanyol té una agenda “molt carregada de temes pendents” com són una nova legislació fiscal de l’energia, el desenvolupament de l’autoconsum compartit, l’emmagatzematge d’energia, el bombeig o l’eòlica marina. El president de la comissió d’Energia d’Enginyers Industrials de Catalunya, demana a l’executiu que no aturi, sinó que desencalli totes aquestes qüestions i que fins i tot, obri el debat de si cal o no canviar el sistema de mercat cap a una “flexibilitat” que marqui els preus.

Al Govern català, Montagut creu que tampoc “no pot aturar l’agenda” i li demana accelerar la ponència de les renovables per al funcionament de parcs eòlics i fotovoltaics”. Per Montagut cal que l’executiu “acceleri” el desenvolupament de les renovables i abandoni la idea que la situació es pot solucionar només a través de l’autoconsum.

Canvi de model

Davant aquests preus, Montagut situa l’autoconsum, tant de particulars, comunitats de veïns i empreses, com una de les solucions, a banda de mirar d’ajustar la potència contractada per evitar pagar amb escreix. Amb l’entrada en vigor de les franges horàries, Montagut creu que cal fer ús de l’automatització dels electrodomèstics més nous per evitar consumir en les hores més cares. Avança però, que estem davant “un canvi de model” que obligarà a tenir algun tipus d’emmagatzematge d’energia. Creu, també, que la població s’ha de començar a “mentalitzar” que aquest tema no serà “puntual”.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.