El projecte de l'enginyer gironí que ha escollit la NASA

L'enginyer gironí Josep Rueda ha quedat segon en el concurs proposat per la NASA per netejar els petits residus de brossa que hi ha a l’espai. Aquest concurs sorgeix de la problemàtica sobre la gran quantitat de brossa, i de la falta d’idees per eliminar-les d’una manera eficaç. En concret es posa el focus de mira en l’òrbita terrestre baixa, situada entre 200 i 2.000 quilòmetres, que és on se situen els satèl·lits artificials. Rueda ha treballat amb el tambe enginyer Rafael Espadas. La NASA s'ha quedat els drets d'ús del projecte i Rueda i Espadas han rebut una compensació econòmica.

“Es tracta d’un mini exèrcit de satèl·lits que la particularitat que tenen és que no estan electronitzats” explica Rueda “concentren l’energia solar en un punt i disparen”. Aquest làser té l’objectiu de reencaminar l’òrbita de la brossa enviant-la cap a la terra, on l’atmosfera farà que es desintegri, “es necessita molta energia per crear un làser que desintegri la brossa”. Amb aquest satèl·lit s’evitarà desperfectes que generin un problema a la llarga “quan una brossa xoca contra un satèl·lit en genera de nova, si no comencen a netejar-la ara serà inviable. Cada vegada que la brossa xoca contra un satèl·lit aquest perd una mica de rendiment i arriba un punt que deixa de ser funcional” diu Josep Rueda.

Aquesta idea es basa en l’òrbita que recorre d’un pol a l’altre de la terra, “passa pels dos pols, no per l’Equador, i per tant rep llum solar sempre. Aquesta òrbita és la que està més freqüentada i té més brossa”. De fet, Rueda explica que Renders va acabant sent molt eficaç “el que ens sorprenia de la nostra idea és que era molt funcional, només amb dos anys podia netejar tota l'òrbita”.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.