El sector de les renovables alerta que s'avança massa a poc a poc

L’any 2020 la capacitat de generació elèctrica renovable va créixer a Catalunya en 4,09 MW segons Red Eléctrica de España, una xifra molt lluny del que va estimar l’Observatori de les Energies Renovables que, d’acord amb els objectius del Govern, creu que havia de situar-se en els 270 MW solars fotovoltaics i els 90 MW eòlics. Per això, des de l’Observatori es qualifica d’”ínfim” l’increment de la capacitat de generació renovable i alerten que la dependència de la generació nuclear ha augmentat. I és malgrat que la demanda elèctrica del país l’any passat ha estat de 43,99 TWh, un 6,5 % inferior a la del 2019 a causa de l’impacte de la pandèmia, ha estat coberta principalment per fonts nuclears. Els cicles combinats i l’energia hidràulica són la segona i tercera font d’energia de Catalunya cobrint un 11,8 % i un 11,6 % de la demanda. L’eòlica, en canvi ha cobert un 5,7 % de la demanda mentre que la fotovoltaica només un 0,86 %.

Per això, els responsables de l’informe consideren que del 2020 només hi ha dues dades positives: l’avanç en l’autoconsum que ha impulsat el Decret Llei 16/2019 i que suma una potència nova instal·lada de 49,7 MW gràcies a 2.022 instal·lacions noves, i la instal·lació d’una xifra rècord de generació per biomassa tèrmica en termes de potència, de 65,9 MW.

Per tant, Catalunya va cobrir amb recursos aliens el 80,4 % de la demanda elèctrica abans de consums per bombament–energia nuclear, combustibles fòssils i electricitat importada—i el 19,6% (15,9% l’any 2019) amb recursos propis: aigua, vent, sol, biomassa, biogàs i residus. Aquesta millora s’ha d’atribuir, per desgràcia, als factors externs assenyalats, l’impacte de la COVID i de la meteorologia. Aquests dos factors també han estat la causa de la disminució de les emissions de CO2 associades a la generació elèctrica, passant dels 124,4 kg de CO2 per MWh generat el 2019 als 96,3 kg de CO2 el 2020.

51.000 MEUR d’inversió en infraestructures de generació

L’Observatori posa sobre la taula que, segons el PROENCAT 2050, que per poder dur a terme la transició energètica i complir els objectius del Govern i el Parlament pel 2030 cal que s’inverteixin en 51.000 MEUR. Adverteixen que cal la col·laboració pública i privada per poder-ho culminar i la participació de tots els models possibles, des de l’autoconsum a les comunitats energètiques i els grans projectes fotovoltaics i eòlics en un marc que prioritzi l’eficiència i l’estalvi energètic.

L’informe es pot consultar en aquest enllaç.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.