El teixit empresarial reclama un Comissionat per a la transició energètica

La Cambra de Comerç de Barcelona, les patronals Pimec i Foment del Treball i el Consell General de Cambres de Catalunya han publicat aquest dimecres un manifest per reclamar a la Generalitat de Catalunya un lideratge inclusiu per fer front a l’escalfament global. Proposen la creació d’un Comissionat que lideri de manera transversal les polítiques d’emergència climàtica i de transició energètica dels diferents Departaments del Govern.

En un acte a la Llotja de Mar, la presidenta de la Cambra, Mònica Roca, el president de PIMEC, Antoni Cañete, el president de Foment, Josep Sánchez Llibre, i el president de les Cambres, Jaume Fàbrega, han fet una crida a impedir la crisi climàtica a llarg termini i a transformar un model “inadequat” de producció i consum basat en l’aprofitament de combustibles fòssils en un model “equilibrat i respectuós amb l’entorn”.

Per les institucions impulsores del manifest, el Comissionat per impulsar la mobilitat compartida i elèctrica, la digitalització de la xarxa de distribució i dels equipaments elèctrics, la reducció d’energia amb instal·lacions i solucions tècniques i arquitectòniques més eficients i establir marcs per a la reducció de les emissions de gasos contaminants. Aquesta figura també hauria de fomentar la recerca i la innovació per dissenyar sistemes i tecnologies que permetin dur a terme la transformació energètica i incentivar i facilitar les inversions en eficiència energètica a les empreses per convertir les estratègies de contenció d’escalfament global en oportunitats de negoci.

El manifest 'Liderem la transformació energètica a Catalunya' també preveu la creació d’un observatori de prospectiva tecnològica que defineixi un full de ruta de recerca així com també la posada en marxa d’un observatori de salut i emergència climàtica com a instrument d’anàlisi, diagnòstic, avaluació i seguiment dels efectes de l’escalfament global en la salut pública.

Paral·lelament, aquest procés ha de permetre la participació ciutadana en el sistema energètic, tal com estableixen les directives europees amb les anomenades comunitats d’energia i comunitats d’energies renovables. El manifest també recorda altres conceptes i drets que la UE ha regulat i considera determinants per fer possible la transició energètica com l’accés a dades d’ús d’energia o les xarxes de distribució tancades per a zones industrials, comercials o de serveis compartits.

El manifest està obert a noves adhesions i institucions com Enginyers Industrials de Catalunya – amb l’assistència del president de la Comissió d’Energia, Josep Maria Montagut - hi dona suport en considerar que l’enginyeria vol ser un agent “actiu” en el lideratge de la transformació energètica de Catalunya. L’acte arriba només deu dies després que Foment i Pimec demanessin s’oferissin a liderar la transició energètica en un acte a Enginyers Industrials de Catalunya on també van proposar a l’executiu que la modificació del decret de renovables fos una llei per poder realment “esmenar les mesures que es critiquen” i fer-lo “modern”.

El repte de la transició energètica, a debat a La Llotja de Mar

Durant aquesta jornada també s’ha reflexionat, en clau catalana, sobre el repte de la transició energètica i les mancances existents per poder assolir els objectius de reducció d’emissions derivats de la situació d’escalfament global en què ens trobem immersos amb ponents de l’àmbit de la investigació i del teixit empresarial. Entre ells, s’hi trobaven Pep Canadell, cap d’investigació a CSIRO i Director Executiu del Global Carbon Project, Joan Vila, president de la Comissió d’Energia de PIMEC i CEO de LC Paper, així com membres d’altres entitats i empreses com l’IDAE, l’IREC, Webatt Energy, la Northwestern University, ACER i l’associació europea GEODE.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.