El Termcat tradueix al català la norma ISO 17020 d’avaluació de la conformitat

El Termcat ha traduït la norma tècnica internacional UNE-EN ISO/IEC 17020:2012 Avaluació de la conformitat. Requisits per al funcionament dels diferents tipus d’organismes que realitzen inspeccions, una norma que proporciona un conjunt de requisits que haurien de complir els organismes que fan inspeccions de materials, productes, instal·lacions, processos, procediments de treball, serveis, etc. per a demostrar que disposen d’un sistema de gestió sòlid, que són tècnicament competents i que són capaços de generar resultats tècnicament vàlids i imparcials.

Els criteris que conté aquesta norma són similars als de la norma de la mateixa sèrie UNE-EN ISO/IEC 17025:2017 Requisits generals per a la competència dels laboratoris d'assaig i calibratge, que s’adreça específicament a laboratoris que realitzen assaigs o calibratges i que també està disponible en català.

D’altra banda, de manera general, els sistemes de gestió que estableixen les normes ISO 17020 i 17025 es basen en els estàndards de gestió de la qualitat de les normes de referència ISO 9000 i 9001, que també estan disponibles en català.

La versió catalana d’aquest text s’ha fet en el marc de la col·laboració que manté el Termcat amb l’Associació Espanyola de Normalització. Per fer-ho, s’ha assessorat amb especialistes de la Secció Catalana de Metrologia de la Societat Catalana de Tecnologia, filial de l’Institut d’Estudis Catalans. Amb aquesta, ja són més de quaranta les normes de diversos àmbits que estan disponibles en català. De fet, el Termcat s’ocupa de l’elaboració de la versió oficial catalana de les normes UNE des de 2005. Podeu consultar la relació de normes UNE disponibles en català al web del TERMCAT, i la terminologia continguda en els glossaris de les normes traduïdes, al Cercaterm.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.