El treball de recerca, una finestra per a les vocacions STEM

El treball de recerca és una activitat acadèmica que els estudiants han de fer durant el batxillerat. El seu objectiu és consolidar les competències de recerca i investigació de l’alumnat. Tots ells poden decidir en quin àmbit volen centrar-se o fins i tot treballar en un projecte transversal o interdisciplinari. Així doncs, aquesta activitat pot ser una oportunitat per als alumnes interessats en les vocacions STEM per introduir-se a les matèries i, per exemple, desenvolupar el seu primer projecte d’enginyeria o tecnologia.

Aquest és el cas de Pau Amigó, Emma Climent i David Diestre, tres estudiants de batxillerat a Tarragona que han aprofitat el seu treball de recerca per portar a terme les seves idees en enginyeria. Gràcies als seus treballs, tots tres van estar guardonats en els XIV Premis per Treballs de Recerca de l'Àrea de Tecnologia de segon de batxillerat d'Enginyers Industrials de Catalunya Demarcació de Tarragona.

Els seus projectes han destacat pel seu caràcter innovador, creatiu i sostenible donat que giren entorn de la voluntat de proporcionar solucions a problemes de la nostra societat, el que s'entén com l'objectiu principal de qualsevol enginyer o enginyera industrial.

Aprendre a volar amb la impressió 3D

Pau Amigó Porqueres de l'Escola Puigcerver de Reus va obtenir el primer premi pel seu treball Andròmeda. El vol dels avions. Amb el seu projecte, Amigó ha estudiat el funcionament del vol d’un avió i ha creat un planador, Andròmeda, gràcies a la impressió 3D. En declaracions a Fulls d’Enginyeria, Amigó ha comentat que la possibilitat de tenir una impressora 3D a casa li ha servit per poder dissenyar el prototip amb menys problemes, ja que podia modificar les peces a base de prova i error.

L’aeronau dissenyada té una envergadura de dos metres repartits en dues semiales i té el seu propi sistema de propulsió. Així mateix, també fa ús de quatre superfícies de control per tenir capacitat de control del vol. Amigó ha explicat que el planador s’ha fabricat amb materials lleugers i resistents com la fusta de pi i de balsa, i el PETG, un plàstic comú en la tecnologia additiva.

Així doncs, el treball de recerca ha estat una oportunitat per Amigó aprendre sobre el vol dels avions, tractant temes com la propulsió, l'estabilització i les superfícies de control, i, a més, ha pogut operar amb una impressora 3D.

Un plòter amb materials reciclats

El segon guardó va ser pel treball de caràcter mecànic, electrònic i de programació Retolació amb un plòter casolà, de l’Emma Climent Cerdà de l’Institut Tarragona. El projecte de Climent ha estat dissenyar, construir i programar un plòter capaç de traçar de forma lineal text i números que rep a través d’una aplicació mòbil creada específicament per això. Cliement ha explicat a Fulls d’Enginyeria que va començar a programar des de zero per poder crear l’aplicació mòbil i controlar el funcionament del plòter.

Un fet destacat del treball és que per la seva construcció s’han utilitzat materials reciclats i de baix cost per minimitzar les despeses i també ser més sostenibles. Climent ha indicat que va fer servir les impressores que no funcionaven dels seus companys de classe per aprofitar els motors i les seves estructures. Així mateix, va emprar fusta del taller del seu institut per construir les elevacions de guia. Finalment, el plòter és capaç d’usar la tinta de qualsevol bolígraf per escriure i dibuixar en un color.

Les opcions ferroviàries del futur

El tercer guardonat, David Diestre Ruibo del Col·legi Vedruna Sagrat Cor de Tarragona, ha realitzat un estudi dels avantatges i desavantatges del transport superconductor a les ciutats amb l'objectiu de demostrar la viabilitat dels trens levitants com a transport urbà. En el treball Levitació Superconductora i Mobilitat, Diestre ha construït dues maquetes, una amb tren levitant d'imants de neodimi i un superconductor i una segona maqueta de tren elèctric.

Per tal de dur a terme comparatives d'ús basades en l'eficiència, l'efecte de la fricció i els requeriments de la infraestructura, algunes de les proves s'han realitzat a la seu de Messer a causa de la necessitat de manipular nitrogen líquid.

Premiats TR Tarragona

 

El lliurament dels XIV Premis per Treballs de Recerca de l'Àrea de Tecnologia es va celebrar el 5 de maig de 2022 a la seu d'Enginyers Industrials de Catalunya Demarcació de Tarragona. L'acte va comptar amb la presència del president del Col·legi d'Enginyers Industrials de Catalunya Demarcació de Tarragona, Fernando Torres; el president de l'Associació d'Enginyers Industrials de Catalunya Demarcació de Tarragona, Lluís Maestre; el president de la Mútua dels Enginyers, Joan Munt; el vicepresident de la Diputació de Tarragona, Joaquim Nin; la directora gerent de l'AEQT, Maria Mas; i finalment, la vocal de la junta directiva de l'EIC Tarragona, Sílvia de la Flor i el vocal Josep Ramon Martínez.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.