Electra Caldense, Guardó d'Honor de la Delegació del Vallès d’Enginyers Industrials de Catalunya

"Volem ser un actor de la transició que no només és un repte energètic sinó també social. Ens ha tocat la loteria per poder viure un moment històric com l'actual". Amb aquestes paraules el conseller delegat d'Electra Caldense, Oriol Xalabarder, ha recollit aquest divendres el Guardó d'Honor que cada any atorguen els Enginyers Industrials de Catalunya del Vallès i que, aquest 2024, ha volgut premiar l'empresa Electra Caldense, una companyia centenària que nascuda el 1917 ja amb la visió de la importància que tindria l'electricitat per al desenvolupament de la societat.

Per Xalabarder, la companyia ha sabut mantenir l'esperit de la seva fundació, d'aportar subministrament "amb qualitat i en quantitat" malgrat haver viscut èpoques de tot des de les guerres, la manca de material o l'expansió de les renovables.

subscriute

 

Precisament aquest compromís amb la societat, durant més de cent anys, i l'atenció personalitzada que prioritza la companyia han estat alguns dels motius pels quals el jurat, amb unanimitat, ha volgut reconèixer la tasca de l'Electra Caldense. La protecció i la conservació del medi ambient, així com el foment de les energies renovables actual i la voluntat de modernització fa més d'un segle, també han estat alguns dels arguments en la decisió del jurat.

Electra Caldense va néixer, precisament, amb l'empenta d'un grup d'empresaris i particulars que van voler renovar la xarxa elèctrica del municipi per cobrir-ne les necessitats. El 1990 ja va començar a subministrar llum a altres pobles i el desembre de 2012 va posar en marxar la nova subestació a Sentmenat, que va permetre convertir-se en una empresa distribuïdora independent. Actualment, l'aposta per l'enginyeria és clara i dels 97 treballadors, catorze són enginyers. L'actual director ha reivindicat l'impuls d'Albert Xalabarder, qui va rebre el Guardó d'Honor el 2003 i el Premi a la Trajectòria Professional el 2017.

L'Electra Caldense ha estat l'empresa guardonada aquest divendres, però no ha estat l'únic homenatge que s'ha fet a la nau de Sagalés de Caldes de Montbuí. El membre de junta Xavier Roca, director de l'ESEIAAT, ha estat sorprès amb un reconeixement pels seus vuit anys al capdavant de l'escola i a l'establiment de les bones relacions entre Col·legi i Escola que, entre altres projectes, es materialitzen amb la posada en marxa de la Càtedra EIC-UPC. "El món universitari ha de formar bons tècnics", ha manifestat Roca, "però el Col·legi els ha d'acompanyar quan acaben".

Xavier ROca

 

"La força industrial del Vallès no es tradueix en un major benestar per als seus ciutadans"

El Vallès Occidental aporta el 15,7% del VAB industrial català i genera més de 83.000 llocs de treball. Té 3.700 empreses industrials el que representa un 15,7% del total del VAB industrial català, i juntament amb el Vallès Oriental i el Baix Llobregat, són la principal àrea industrial de Catalunya i una de les més importants d'Espanya. En canvi, el PIB per habitant del Vallès es troba encara un 2% per sota del que teníem l'any 2019, i ocupa el 9è lloc en termes de PIB per habitant estant també per sota de la mitjana catalana.

Recordant aquestes dades, el president de la Delegació del Vallès, German Palacín, conclou que el territori té un pes industrial "molt rellevat" però lamenta que aquesta força "no es tradueix en un major benestar per als seus ciutadans". Per això, Palacín, ha animat al col·lectiu a treballar per afavorir les polítiques industrials del país però també les condicions laborals dels treballadors del sector industrial. "De res serveix la riquesa d'un territori si no s'incrementa el benestar de la seva població, en part, millorant el poder adquisitiu dels treballadors", ha reivindicat Palacín.

german palacín acte social del vallès

 

En l'Acte Social del Vallès també s'han distingit els col·legiats i col·legiades amb 50 anys de professió i, com a novetat, els que n'han complert 25, a més, d'una representació de les noves incorporacions al col·lectiu. 

“Sense enginyeria, aquest país no seria el que és"

Narcís Armengol, degà del Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya, Narcís Armengol, ha reivindicat, en el seu discurs, el paper de l'enginyeria i els seus profesionals com a motor de progrés. “Sense enginyeria, aquest país no seria el que és", ha afegit. Armengol també ha volgut posar en relleu la influència dels enginyers industrials i ha destacat que en l’actual Govern, que s’està acabant de constituir, hi ha enginyers industrials que dirigeixen les àrees tècniques d’àmbits com l’aigua, l’energia, la mobilitat, la indústria, etc. "És un fet que reafirma el nostre propòsit de liderar l’evolució tecnològica pel progrés del món i les persones”, ha conclòs Armengol.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.