Els 50 anys de la UPC marquen la inauguració del curs universitari

En un format híbrid, presencial i virtual, amb mascaretes i amb un auditori on els dibuixos de 33 dones visionàries de la il·lustradora Mercedes Palacios –per reivindicar la vocació científica i tecnològica de les dones- ocupaven part dels seients buits, la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) ha estat l'escenari de la tradicional inauguració oficial del curs universitari en un any especial: se celebren els 50 anys de la seva creació.

El rector de la UPC, Francesc Torres, ha aprofitat l'acte per reivindicar  els 140.000 titulats que han sortit de les diferents escoles politècniques en aquests cinquanta anys d'història i ha assegurat continuar treballant ''sense límits'' com indica el lema de la il·lustració que l'artista  Perico Pastor ha fet en motiu de l'efemèride. Per Torres, cal continuar treballant per la centralitat de l'estudiant amb una concepció federal i corresponsable de la universitat i una aposta per la recerca, la innovació i la transferència de tecnologia. Ho considera el ''tret diferencial'' de la proposta acadèmica de la UPC.

Situació ''perillosa i insostenible''

El conseller d'Empresa i Coneixement, Ramon Tremosa, ha alertat que la situació a les universitats és ''perillosa i insostenible'' per mantenir els estàndards de qualitat que permeten afirmar que el 95% dels estudiants universitaris catalans estudien en universitats situades en el 5% de les millors universitats del món, i que, fins i tot, el 50% d'aquests estudiants, estudien a centres que pertanyen al 2% de les millors universitats del món. Per això, ha defensat el Pacte Nacional per a la Societat del Coneixement (PNSC) perquè fa una anàlisi ''molt acurada'' d'aquesta situació i alhora, ha demanat que les urgències socials i econòmiques no impedeixin ''avançar en aquesta direcció''. ''Un país no pot avançar si descuida la seva universitat i la seva excel·lència'', ha conclòs Tremosa que s'ha compromès a no desviar-se d'aquesta ruta malgrat reconèixer que, per exemple, la Llei de la Ciència no podrà veure la lluny aquesta legislatura.

Tecnologia i humanisme

L'acte ha comptat també amb un debat entre Elisenda Bonet-Carne, enginyeria de Telecomunicacions i responsable científica del BCNatal Fetal, i Jordi Sellas, director de l'IDEAL, que han abordat les aportacions que fa la ciència a l'art i l'arta la ciènci i la tecnoètica. Per Bonet Carne haurien de poder trobar ''sinergies'' mentre que per Sellas, el món cultural ''ja no s'entén'' sense tecnologia.

L'acte, conduit per Txell Costa també ha comptat amb la presentació de la memòria de la UPC, per part de Margarida Espona, secretària general, on ha destacat l'esforç fet pels equips docents per mantenir les classes online malgrat el confinament i de tots els diferents grups de recerca en la seva participació a la lluita contra la COVID-19. Precisament en record a totes les víctimes de la pandèmia, s'ha fet també un minut de silenci.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.