Els efectes de la pandèmia al mercat laboral dels enginyers
La crisi sanitària generada per la COVID-19 a partir del març de l'any passat va derivar de seguida en una crisi econòmica i, per tant, amb conseqüències també en el mercat laboral. L'afectació, però, ha estat del tot asimètrica als diferents sectors. Així, és notòriament conegut que els sectors vinculats al turisme, el comerç i els serveis personals, i les empreses de sectors no essencials, han vist reduïda la seva activitat i s'han hagut d'acollir als ERTO per poder-ne mantenir l'ocupació. Això ha representat una davallada important en el volum de contractacions: a la Borsa de Treball d'Enginyers Industrials de Catalunya han arribat un 49% menys d'ofertes de treball (503) respecte el 2019.
Les ofertes per sectors
Les enginyeries i les consultories continuen liderant el rànquing en el sector dels serveis. Aglutinen el 32% de les ofertes publicades i superen, aquest 2020, les ofertes del sector industrial que han caigut 8 punts percentuals d'un any a l'altre. Així, les ofertes en aquest sector han passat de representar el 39% de les ofertes rebudes, al 31%.
Com a conseqüència de la pandèmia, el sector sanitari, que durant els anys anteriors tenia una representació residual, ha guanyat pes durant el 2020 i ja representa un 5% de les ofertes que entren a Enginyers. Determinats organismes vinculats al sector públic sanitari han ofert posicions per a enginyers en temes principalment relacionats amb la millora en l’organització dels mitjans, els processos i la logística per a la lluita contra la COVID-19.
Canvis en el sector industrial
Malgrat ser dels menys afectats, la pandèmia també ha modificat el mercat laboral del sector industrial. El sector químic i farmacèutic, com era d’esperar donades les circumstàncies, continua ocupant la posició de capçalera com l’any anterior. En canvi, per exemple, el sector de l'automoció que, tradicionalment, els darrers anys estava entre els sectors amb més demanda de professional, ha quedat relegat a la cinquena posició com a creador d'ocupació. Només aporta l'11% de les ofertes recollides a Enginyers Industrials de Catalunya, símptomes de les inestabilitats del sector, clarament agreujades per la pandèmia.
El mercat laboral, per funcions
Les posicions a l’àrea d’oficina tècnica, amb un 27% sobre el total de les ofertes, s’han concentrat, com és habitual, en les enginyeries, consultories i empreses d’instal·lacions i muntatges industrials (70%), un 21% s’ha localitzat en el sector industrial on han predominat les vacants per enginyers mecànics, elèctrics i electrònics. Les posicions de nivell directiu s’han ofert principalment a les àrees direccions tècniques, d’operacions i comercials.