Els EIC se situen com a transmissors de tecnologia i coneixement de la indústria 4.0 a Catalunya

Amb la voluntat de difondre a la indústria catalana les propostes tecnològiques per al futur més immediat, la Comissió Indústria 4.0 dels EIC va organitzar el Fòrum Indústria 4.0 el 10 de juny passat a l’Espai Endesa de Barcelona. L’objectiu de l’acte va ser doble. D’una banda, traslladar al teixit industrial català el coneixement actual de la indústria 4.0 basant-se en les novetats i tendències presentades a la fira Hannover Messe 2016 del mes d’abril. De l’altra, mostrar exemples reals que fessin més entenedors el potencial de les tecnologies i la seva aplicació a la indústria manufacturera.

El fòrum, que ha situat els EIC com a transmissors de tecnologia i coneixement de valor de la indústria 4.0 a Catalunya, va ser clausurat pel conseller d’Empresa i Coneixement, Jordi Baiget.

La primera edició del Fòrum Indústria 4.0 dels EIC va començar amb la benvinguda als assistents de Pere Homs, director general dels Enginyers Industrials de Catalunya. En la seva intervenció, Homs va reivindicar el “paper fonamental que hem exercit i que volem seguir exercint els enginyers en la formació del benestar social del país”. Així mateix, Homs va qualificar els Enginyers Industrials de Catalunya com l’instrument que està al servei dels professionals capaç de “construir una xarxa professional, amb voluntat de tenir una veu col·lectiva, de ser capaços d’influir en la societat des dels valors positius que tenim els enginyers i de construir una marca pròpia”.

Després d’enumerar els serveis professionals que ofereixen actualment el COEIC i les comissions i grups de treball que en formen part, Pere Homs va insistir en la importància d’assolir els objectius del col·lectiu “tots plegats, des de totes les vessants i especialitats de l’enginyeria”.

Per finalitzar la seva intervenció, el director del COEIC va assegurar que no volen que el Fòrum Indústria 4.0 “sigui un acte aïllat, sinó que tingui continuïtat, que aporti contingut de valor i doni resposta a les necessitats de les empreses”.

La Comissió Indústria 4.0 per dins

Tot seguit, Joan Carles Casas, president de la Comissió Indústria 4.0, va presentar els cinc grups de treball (“el nucli dur dinamitzador”) que formen l’esmentada Comissió: Robòtica, Embedded/IoT, Fabricació Additiva/3D, Intralogística i Software d’Integració.

Sense “ànim dogmàtic”, Casas va definir la indústria 4.0 com un “marc en què s’impliquen tota una sèrie de tecnologies actuals productives, fonamentalment a la indústria, amb un triple objectiu. Augmentar el nivell de qualitat dels nostres productes, facilitar l’automatització de la producció i buscar l’eficiència dels processos perquè les empreses siguin més competitives en un entorn globalitzat com l’actual”.

El Fòrum Indústria 4.0 no serà pas l’única actuació d’enguany de la Comissió. Es posaran en marxa diverses accions específiques dels grups de treball; el concurs internacional Smart Industry Award, promogut ACCIÓ de la Generalitat de Catalunya (ACCIÓ) conjuntament amb els enginyers dels Quatre Motors per a Europa, i l’estudi Enginyers per a la indústria 4.0.

El concepte i la realitat de la indústria 4.0

La sessió inicial va anar a càrrec de Xavier Pi, responsable del Grup de Treball d’Embedded/IoT. Pi va aprofundir en els orígens del concepte indústria 4.0 remuntant-se a les aportacions teòriques de Jeremy Rifkin i Elinor Ostrom de l’any 2010. L’edició del 2011 de la fira Hannover Messe va presentar públicament l’estratègia alemanya envers la indústria 4.0, mentre que França preferia parlar d’indústria connectada.

Xavier Pi va traslladar les informacions més destacades copsades a la fira Hannover Messe relatives a la indústria 4.0. La primera és que la mateixa acadèmia alemanya explica el concepte de la indústria 4.0 a partir de quatre aspectes principals: la integració horitzontal, la integració vertical, l’enginyeria consistent (és a dir, els sistemes d’enginyeria són aplicables a tots els cicles de vida i en la producció digital) i la necessitat de cercar i formar professionals qualificats adients per al nou model industrial. La segona és que en aquest context s’uneixen dos mons, el físic (processos de fabricació tradicionals) i el ciberfísic (sistemes embedded), gràcies a la simulació, l’automatització i els identificadors únics. Tot plegat s’articula a partir de la normativa alemanya DIN 91345, presentada oficialment a la Hannover Messe.

Xavier Pi també va informar els assistents que, segons la ZVEI (l’associació d’empreses alemanyes de la indústria elèctrica i electrònica), és previst que la indústria 4.0 estigui plenament desenvolupada en un termini de deu anys. És a dir, amb els estàndards i les normatives desplegats i amb l’establiment d’una definició de les propietats i de la perspectiva estratègica de la indústria 4.0.

Les dues organitzacions mundials que estan liderant aquest procés d’estandardització són l’alemanya Plattform Industrie 4.0, que té com a fira mundial de referència la Hannover Messe i desenvolupa la seva pròpia arquitectura, anomenada Reference Architecture Model for Industry 4.0 (RAMI 4.0), i la nord-americana Industrial Internet Consortium (IIC), que aposta per la fira IoT Solutions World Congress de Barcelona i encapçala l’arquitectura Industrial Internet Reference Architecture (IIRA). Pi va informar que la Comissió Indústria 4.0 dels EIC està en permanent contacte amb ambdues organitzacions, que ja estan desenvolupant bancs de proves i proves pilot.

Per concloure la seva ponència, Xavier Pi va afirmar que “cal un marc de treball que ens permeti saber en tot moment de què s’està parlant i tenir clar quin model industrial ens convé segons els nostres productes, serveis i clients. Si cal afrontar una transformació, hem de disposar de criteris propis”.

El primer bloc del Fòrum Indústria 4.0 va concloure amb unes breus paraules de Christian Guarín, representant de la Hannover Messe. Guarín es va mostrar complagut que hagin estat “els Enginyers Industrials de Catalunya els qui hagin pres la iniciativa de mostrar a Espanya i al món el que està succeint a la Hannover Messe. La indústria 4.0 és una realitat”.

Presentació dels cinc grups de treball

En el segon bloc de l’acte van intervenir els cinc grups de treball (GT) que integren la Comissió Indústria 4.0 dels EIC. Michael Loughlin, representant del GT de Software d’Integració, va destacar unes quantes iniciatives presentades a la Hannover Messe que estan implementant alguns dels agents més importants en l’àmbit del software: SAP (Big Data Analytics in Manufacturing, Open Integrated Factory), IBM (Cloud-Based Development and Production Platform Cognitive and IoT Capabilities), Microsoft (Cloud Azure) i General Electric (que ha creat la plataforma Predix). Tanmateix, Loughlin va posar el projecte dut a terme per Libelium i Polibol com a exemple que la indústria 4.0 és aplicable a les pimes.

Tot seguit, Carles Soler, responsable del GT de Robòtica, va explicar que a la Hannover Messe hi va trobar “molta robòtica industrial i molt poca robòtica de serveis”. Soler va defensar la idea que “la robòtica col·laborativa està en línia amb la indústria 4.0 perquè indústria 4.0 vol dir flexibilitat” i que, malgrat constatar que la Hannover Messe és “territori KUKA”, hem de tenir molt clar que “els fabricants xinesos han vingut per quedar-se”.

El següent GT presentat va ser el d’Additive Manufacturing, a càrrec de Felip Fenollosa. Fenollosa va afirmar que “la fabricació additiva és el camí més curt entre el món virtual i el real i, alhora, és l’element diferencial entre la fàbrica CIM (fabricació integrada per ordinador) i la indústria 4.0”. A més a més, Fenollosa va oferir el seu testimoni de la fira Formnext a Frankfurt, el mes de novembre del 2015, on es va constatar que “la impressió additiva ja ha superat l’etapa inicial. Ara ve una etapa de detecció d’oportunitats i de comparació entre valor i cost”. Fenollosa també va assegurar que “l’aplicació de la tecnologia de fabricació de peces metàl·liques representa una oportunitat per a la indústria catalana. El grau d’implantació dependrà de la base industrial”.

Per la seva part, Conrad Cardona va ser l’encarregat de presentar el GT d’Intralogística, tot defensant que el nom del GT fa referència a “l’emmagatzematge i a la gestió de comandes. En definitiva, a tot allò que passa dins d’una nau industrial, deixant de banda el transport i la capil·laritat”. Quintana va demostrar com grans empreses nord-americanes de la distribució estan utilitzant tecnologies pròpies de la robòtica per optimitzar la logística del seu magatzem. Així mateix, Quintana va reflexionar sobre si els robots poden preparar les comandes d’una empresa i substituir l’operativa manual tradicional.

La darrera exposició va ser la del GT d’Embedded/IoT, a càrrec de Xavier Pi. Pi va afirmar que els sistemes incrustats són al cor de l’IoT i els va definir com “una combinació de hardware i software orientada a treballar amb un conjunt finit i numerat de funcions ben definides, sovint amb capacitats de procés en temps real i integrat en un sistema més gran”. Com a exemples de sistemes incrustats va posar les iniciatives de HARTING, Bosch Group i Schneider Electric.

Els instruments per a la implementació de projectes d’indústria 4.0

En el darrer bloc del Fòrum Indústria 4.0, hi van intervenir Sílvia Castellví, Innovation Business Unit Manager a la Fundació i2CAT; Joan Guasch, director de l’Àrea de Programes Públics d’Eurecat, i Joan Tristany, director general d’AMEC.

Castellví va traslladar al públic les conclusions de la seva visita a les fàbriques de diversos líders industrials en digitalització alemanys, duta a terme el 9 de maig passat. Segons el parer de Castellví, cal “identificar els KPI, tenir demostradors, realitzar pilots, aprendre dels casos d’èxit i col·laborar”.

En el seu torn, Guasch va concloure que “les indústries han d’evolucionar emprant de manera assenyada tecnologies digitals i avançades per ser competitives. L’acadèmia, els agents socials i els polítics han de participar també facilitant aquesta evolució”.

Finalment, Tristany va voler reivindicar la feina dels enginyers i els va encoratjar a “no abaixar la guàrdia”. “La indústria 4.0 és una oportunitat per posar de nou en valor la professió dels enginyers davant del repte de la revolució industrial”, va concloure Tristany.

Jordi Baiget, conseller d’Empresa i Coneixement, va concloure l’acte afirmant que “intentarem fer un Pacte Nacional de la Indústria entre tots els agents implicats, ajuntaments, Generalitat, empreses, centres de recerca i coneixement”. No obstant això, “qui ha de posar la inversió i les ganes de treballar són les empreses. La Generalitat de Catalunya hi ajudarà, però qui ha de liderar aquest procés són les empreses”. Baiget va afirmar que “potser hem deixat de ser menys manufacturers, però no pas industrials”.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.