Els enginyers del govern de Salvador Illa
Catalunya té nou govern des de l’agost passat. El canvi d’executiu en vacances ha convertit en un degoteig els nomenaments dels alts càrrecs, però ara, tres mesos després, l’executiu està pràcticament configurat. Per això, des de Fulls d’Enginyeria, hem volgut comprovar quins perfils tècnics predominen entre els càrrecs de confiança per saber si l’enginyeria, i en especial atenció l’enginyeria industrial ocupa els llocs de decisió dels àmbits de la mobilitat, la gestió d’aigües, la indústria i les polítiques digitals.
Els cinc enginyers industrials
L’executiu compta amb l’expertesa de quatre enginyers industrials nomenats per Illa i els seus consellers com a alts càrrecs: Concha Zorrilla, Susi López, Josep M. Serena i Josep Lluís Armenter.
L’enginyera Concha Zorrilla, membre de la Comissió de Canvi Climàtic i Economia Circular d’Enginyers Industrials de Catalunya de la qual va ser-ne, també, presidenta, ha estat nomenada per un càrrec de nova creació: directora general de Transició Hídrica. Des d’aquesta posició, Zorrilla dirigeix les polítiques d’aigua del Govern i fa tàndem amb el també enginyer Josep Lluís Armenter, nomenat director de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA). Armenter, que havia estat coordinador del Pla de Sequera d’Aigües de Barcelona, entre altres càrrecs, està especialitzat en tècniques energètiques per la UPC i té una diplomatura en hidrologia subterrània a més d’un Programa de Desenvolupament Directiu a IESE.
En l’àmbit de l’energia, les polítiques del Govern depenen de Josep Maria Serena, enginyer industrial que va ser, també, president de la Comissió de Medi Ambient del Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya, és el director general d’Energia. Ha estat president del Consell de Seguretat Nuclear fins al 2022.
Al reestructurat Departament de Territori, Habitatge i Transició Ecològica també s’ha nomenat l’enginyera industrial Susi López, al capdavant de la direcció general de Transports i Mobilitat. López té també un postgrau en Planificació i Direcció de la Mobilitat per la UPC School-IEC i fa més de trenta anys que es dedica a aquest àmbit a l’administració pública.
A aquests quatre professionals s'hi suma Oriol Alcoba, director general d’Indústria amb el Govern de Pere Aragonès, que s’ha mantingut al càrrec.
Altres enginyers ‘governamentals’
Entre els vuit delegats que el govern català té arreu del territori hi ha una enginyera: Pilar Diaz. La nova delegada del Govern a Barcelona és enginyera de telecomunicacions i doctora per la UPC, on és professora titular des del 1995. Díaz també ha estat diputada al Parlament de Catalunya i presidenta delegada de l’àrea de Serveis Generals i Transició Digital de la Diputació de Barcelona, així com presidenta del Consorci LOCALRET.
Al Departament de Territori també compta amb altres enginyers titulats en altres especialitats com ara la directora general de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic, Sonsoles Letang, que és enginyera tècnica agrícola per la UPC i superior per la UdL. Per la seva banda, Pere Macias, enginyer de Camins, Canals i Ports, ha estat ratificat com a Comissionat per al Traspàs Integral de Rodalies.
Vinculada al Departament de Presidència, la Secretaria de Telecomunicacions i Transformació Digital està encapçalat per Albert Tort, doctor en Enginyeria del Software, màster en Computació i Enginyer en Informàtica per la Universitat Politècnica de Catalunya. Del Departament de Vicepresidència depèn la direcció general d’infraestructures digitals que recau, aquesta legislatura, a Cristina Campillo, enginyera de telecomunicacions per la UPC amb experiència en l’àmbit TIC tant en l’empresa privada com en el sector públic, en diversos càrrecs de gestió i direcció.
Els enginyers a Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació
A la direcció general de Política Marítima i Pesca Sostenible del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació hi ha Antoni Espanya, llicenciat en Ciències Biològiques per la Universitat de Barcelona i amb estudis d’Enginyeria Agrícola per la UPC. A la direcció general d’Agricultura i Ramaderia també hi ha una enginyera. En aquest cas Rosa Altisent, doctora enginyera agrònoma per la Universitat de Lleida, amb un porgrau en Gestió Estratègica de l’Empresa Agroalimentària i PMD a ESADE.
En aquest mateix departament, la secretaria d’Agenda Rural recau a Víctor Sas, enginyer agrònom amb especialitat en indústries alimentàries i amb Màster en enginyeria agronòmica expedits per l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Agrària (ETSEA) de la Universitat de Lleida. Sas serà l’encarregat d’establir les polítiques en matèria de planificació territorial, agrària, infraestructures agràries i regadius, recuperació d'espais agraris i desenvolupament rural, i en matèria forestal, de pesca continental i d’activitats cinegètiques, entre altres. Dins d’aquesta secretaria, Sandra Torras és la nova directora general de Boscos i Gestió del Medi. Torras és enginyera de forests i enginyera tècnica agrícola especialitzada en la formació relacionada amb els Plans d’Autoprotecció, però també s’ha format en àmbits financers i de bases de dades.
Al capdavant de l’INCAVI, l’Institut Català de la Vinya i el Vi, el Govern ha nomenat Joan Gené, també enginyer. En aquest cas, enginyer tècnic agrícola per l’Escola Universitària d’Enginyera Tècnica Agrícola de Barcelona i enginyer agrònom per l’Escola Tècnica i Superior d’Enginyeria Agrària de Lleida.
Enginyers en entorns menys tècnics
En un càrrec poc relacionat amb l’enginyeria, l’enginyer ambiental i biòleg, i màster en Enginyeria i Gestió per la UPC Tomàs Carrión és el secretari general del Departament d’Interior i Seguretat Pública. Al Departament d’Igualtat i Feminisme, Alberto Lacasta ocupa el càrrec de director general de Polítiques Públiques LGTBI+, enginyer tècnic d’Obres Públiques per la UPC.
El nou director general de Formació Professional, al Departament d’Educació i Formació Professional, és, també, enginyer. Ricardo Coma, és enginyer tècnic informàtic per la UPC i té postgraus en Formació de formadors i en Disseny de materials didàctics multimèdia per a entorns virtuals d’aprenentatge, els dos per la UOC. També a Educació, l’enginyer en electrònica per la UB i enginyer tècnic industrial per la UPC, José Luis Duran, presideix l’Agència Pública de Formació i Qualificació Professionals de Catalunya.
Més enginyers que el 2021
A l'article 'Qui són els enginyers del Govern?' des de Fulls d'Enginyeria vam comptabilitzar setze enginyers mentre que en aquesta ocasió han estat dinou. Tres eren enginyers industrials en alts càrrecs: Matilde Villarroya, Ferran Rodero i Bernat Solé. Dels setze només tres eren dones, Matilde Villarroya i Anna Sanitjas. En aquesta ocasió, set dels dinou enginyers identificats, són dones. Tanmateix a l'executiu anterior un enginyer, Jordi Puigneró, va començar la legislatura com a conseller - tot i que el partit va sortir del Govern -, cosa que en el de Salvador Illa no n'hi ha cap.