Qui són els enginyers del Govern?

Des que el maig passat el president de la Generalitat, Pere Aragonès, va nomenar els diferents consellers, els altres càrrecs dins l’executiu s’han anat renovant, ja sigui amb cares noves o amb canvis de carteres. Des de Fulls d’Enginyeria hem fet seguiment d’aquests nomenaments per saber quants enginyers té el Govern actual i en quines àrees d’acció hi són. Fins al moment, n’hem comptabilitzat setze, vuit dels quals són enginyers superiors i vuit més tècnics.

Titulats amb Enginyera Industrial, actualment hi ha tres alts càrrecs. Matilde Villarroya (Tortosa, 1968), directora general d’Indústria en la darrera legislatura, és ara secretària d’Economia, al departament que lidera Jaume Giró. Villarroya és enginyera industrial per al UPC i doctora en Economia i empresa per la Universitat Rovira i Virgili, on també és professora titular del Departament de Gestió d’Empreses de la URV.

Bernat Solé (Agramunt, 1975) és enginyer industrial en mecànica, també per la UPC, i en aquesta legislatura és delegat territorial del Govern a Lleida. Ha estat conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència amb l’executiu anterior i prèviament havia exercit d’enginyer per compte propi (Enginyeria Solé), coordinador informàtic, professor funcionari de Secundària i professor de tecnologia i automoció a La Salle de Mollerussa.

Per últim, el nou director general de Promoció Econòmica, Competència i Regulació, Ferran Rodero (Barcelona, 1978) també és enginyer industrial, especialitzat en gestió d’empreses i màster en Direcció i Administració d’Empreses MBA per EADA. Des de 2008 i fins el seu nomenament, ha estat delegat d’ACCIÓ a Girona i ha compaginat aquest càrrec amb el de coordinador del grup de benchmarking d’emprenedors del Fòrum Carlemany, ha estat professor col·laborador de la UOC i ha estat professor associat a la Universitat de Girona.

També és enginyer l’actual conseller d’Educació, Josep González Cambray (Lleida,1972) que alhora és llicenciat en Màrqueting. Amb Bargalló de conseller, Cambray era el director general de Centres Públics i president del Consorci d’Educació de Barcelona. Durant la pandèmia, l’actual conseller ha estat una de les cares visibles de la gestió de l’obertura de les escoles malgrat la situació de COVID-19.

Amb la mateixa titulació, per la UPC, Albert Latorre (Barcelona, 1967), és l’actual director general de Participació Ciutadana. Latorre també té un màster en Direcció i Administració d’Empreses a més de tres títols de postgrau de l’IESE. Els delegats territorials del Govern al Penedès i a les Terres de l’Ebre, David Alquézar i Albert Salvadó respectivament, són també enginyers tècnics. Alquézar ha exercit d’enginyer municipal a Vilafranca del Penedès fins l’actualitat, una feina que compagina amb la d’alcalde de Sant Martí de Tous. Salvadó (Amposta, 1969) és enginyer tècnic i postgrau en gestió directiva. Fins ara ha estat director de l’Institut per al Desenvolupament de les Comarques de l’Ebre (IDECE).

Però aquests tres no són els únics enginyers al Govern. De fet, l’enginyer amb el càrrec de més rang és el vicepresident i conseller de Polítiques Digitals i Territori, Jordi Puigneró. Puigneró (Sant Cugat del Vallès, 1974) és enginyer màster en Sistemes d’Informació per la Universitat de Surrey (Regne Unit) i va treballar fins el 2001 com a enginyer TIC al departament informàtic de Deutsche Bank. El 2001 va tornar a Catalunya on ha estat regidor i tinent d’alcalde de Sant Cugat del Vallès. A la Generalitat ha estat director general de Telecomunicacions i Societat de la Informació i Secretari de Telecomunicacions, Ciberseguretat i Societat Digital. El 2018 va ser nomenat conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, una posició des de la qual ha posat en marxa l’Agència Catalana de Ciberseguretat, el projecte de New Space o el desplegament de la xarxa de fibra òptica i l’impuls de la 5G.

Amb la mateixa titulació, però de la UPC, Lluís Juncà (Olot, 1982) és el director general d’Innovació, Emprenedoria i Transferència de Coneixement. També és màster en Anàlisi Política per la Universitat Oberta de Catalunya i Màster en Administració a ESADE. Des del juny del 2018, amb l’anterior Govern, era general de Promoció Econòmica, Competència i Regulació de la Vicepresidència i d’Economia i Hisenda de la Generalitat, des d’on ha gestionat els fons estructurals de la Comissió Europea que rep Catalunya.

També és enginyera en Electrònica per la Universitat Rovira i Virgili i, alhora, tècnica de Telecomunicacions, la nova directora general d’Administració Digital, Núria Espuny. Espuny (Tarragona, 1969) té un postgrau en Govern i Gestió Pública a la Societat de la informació i ha estat directora general de Transparència i Dades Obertes de la Generalitat després de passar per diversos càrrecs.

En la categoria d’enginyers agrònoms trobem Carmel Mòdol, Oriol Amorós i Oriol Ansón. Carmel Mòdol (Montoliu de Lleida, 1958), enginyer agrònom i enginyer tècnic agrícola per l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Agrària de Lleida (ETSEALL). Mòdol és ara director general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries, després de treballar en diferents empreses internacionals del sector agrícola. Ha estat membre de la Consell d’Administració de la Corporació Catalana de Ràdio i Televisió, diputat al Parlament per ERC i ponent de lleis com ara la de l’audiovisual de Catalunya i la de l’IRTA.

El nou secretari d’Interior, Oriol Amorós (Barcelona, 1970) és enginyer tècnic agrícola amb dos postgraus en Economia Agrària i Unió Europea i en Funció Gerencial a les Administracions Públiques. Té una trajectòria llarga en política i ha estat diputat per ERC entre el 2003 i el 2006 i el 2010 i el 2016. El 2005 va ser nomenat secretari d’Immigració i el 2016, secretari d’Igualtat, Migracions i Ciutadania, càrrec que va ocupar fins al novembre de 2020,quan va ser nomenat secretari general del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies.

També és enginyer tècnic agrícola Oriol Ansón, el nou secretari d’Agenda Rural. Ansón (Mataró, 1963) té un postgrau en Direcció de Màrqueting i un postgrau en direcció Comptable per la UOC. Fins ara era director general de Desenvolupament Rural i havia estat Cap de l’Oficina de Relacions Sectorials i Exteriors a banda d’exercir responsabilitats diverses en l’àmbit privat i de les organitzacions agràries.

Per la seva banda, Albert Cañigueral (Mataró, 1977) és  enginyer multimèdia per la Universitat Ramon Llull, de la primera promoció. És l'actual director general de Dades Obertes, Transparència i Col·laboració i des del seu àmbit d'estudi s’ha dedicat deu anys a treballar en televisió digital, tant a Catalunya com a Europa i Àsia. Cañigueral és considerat un dels referents en economia de plataformes i forma part del grup d’experts que han elaborat l’informe ‘Catalunya 2022’ co-coordinat per la consellera Victoria Alsina i Genís Roca.

I de l’especialitat en informàtica, fins al moment, només Jordi Cabrafiga (Barcelona, 1980) ocupa un càrrec a l’executiu, el de secretari general del Departament d’Economia i Hisenda. És enginyer tècnic informàtic per la URL però també ha estudiat un màster a ESADE i un programa a IESE. Ha treballat a Hewlett Packard Spain, TSystems i a Barcelona Activa en l’àmbit de la innovació i sectors estratègics. A l’administració ha exercit com a director tècnic d’alcaldia de l’Ajuntament de Barcelona i com a conseller municipal de l’Eixample. També ha estat cap de Gabinet de les conselleries de Governació i Presidència. El setembre de 2020 va ser nomenat secretari general del Departament d’Empresa i Coneixement, fins al relleu actual.

L’executiu també incorpora una enginyera tècnica forestal i enginyera de Forests per la Universitat de Lleida, Anna Sanitjas que ha estat nomenada directora general d’Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi. A més dels estudis d’enginyeria té un màster en Administració i Direcció d’Empreses (UII) i en prevenció de Riscos Laborals i compta amb un programa de Desenvolupament Sostenible i Agenda 2030 a ESADE. Ha estat tècnica del Parc Natural del Montseny i és degana del Col·legi Oficial d’Enginyers de Forests de Catalunya des de 2018.

Només tres dones enginyeres

D’aquests setze perfils d’enginyers  només tres són dones enginyeres, cosa que representa un 18,75 %, un percentatge per sota al que es dona actualment als estudis d’enginyeria que ronda entre el 20 i el 25 % en funció de l’especialitati lluny de la paritat que s’ha instaurat al mateix executiu que compta amb vuit dones i sis homes al capdavant dels diferents departaments. Sí que són dones, en canvi, la nova directora de l’Institut Català de l’Energia, Marta Morera (Campdevànol, 1979) que és llicenciada en Ciències Ambientals, o la nova directora general d’Energia, Assumpta Farran (Barcelona, 1968), llicenciada en Ciències Físiques. A la direcció general d’Indústria, que anteriorment requeia sobre Matilde Villarroya, també hi ha una dona, Natàlia Mas  (Sant  Martí de Tous, 1979), llicenciada en Administració i Direcció d’Empreses i en Comerç Internacional.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.