Els enginyers reivindiquen la indústria com a motor per sortir de la crisi

Convençuts que la indústria a Catalunya ha de ser ''competitiva, sostenible i palanca d'equitat i benestar'', els Enginyers Industrials de Catalunya han publicat un manifest aquest dimecres on recullen una quarantena d'iniciatives i propostes per ajudar a donar forma a la resposta política i econòmica, així com també a les iniciatives de les empreses i professionals, a la crisi derivada de l'emergència sanitària de la Covid-19. Recollides en deu àmbits diferents, des de la indústria de la Salut, l'energia, la transició ecològica o la mobilitat, passant per la construcció i les infraestructures i la Indústria 4.0, les accions proposades volen ajudar a generar a curt termini PIB per tal de minimitzar els impactes de la crisi.

El president de l'Associació d'Enginyers Industrials de Catalunya, Jordi Renom, ha explicat als Fulls d'Enginyeria que el col·lectiu veu ''evident'' que cal desplegar ''amb celeritat'' accions i politiques centrades en la ''reindustrialització'' del país. Per Renom, està ''molt clar'' que cal apostar per la ''relocalització'' i per un procés ''d'autosuficiència'' ja que s'ha demostrat que ''la fàbrica del món'' ha deixat de subministrar productes essencial”. Per això, demanen a l'administració col·laboració per incentivar la producció local en tota aquesta sèrie d'accions alineades, destaca Renom, amb les polítiques europees relacionades amb l'agenda digital, l'economia i el pacte verd i la construcció.

El document situa doncs entre les principals prioritats a tirar endavant l'impuls de l'activitat industrial en la línia de les directrius de salut pública i dels objectius de l'estratègia industrial europea per al període 2020-2030, assegurar la continuïtat del teixit industrial, prendre mesures transformadores que modifiquin les mancances dels sectors industrials actuals i actuar des de la competitivitat, la transversalitat sectorial i la col·laboració público-privada.

En aquest sentit, el degà del Col·legi d'Enginyers Industrials de Catalunya, Josep Canós, situa la competitivitat com un dels vectors clau per incidir en la indústria de Catalunya. Recorda que durant els darrers vint anys, la competitivitat ha estat clau en les pimes catalanes, basada sobretot en la innovació i la internacionalització, i que ha els ha dut ''cert èxits''. Veu però, que cal incorporar-hi la transformació digital i la sostenibilitat. Canós defensa que sense aquests dos nous vectors no s'aconseguirà la competitivitat en un àmbit global.

Canós defensa que els professionals, a través de col·legis i associacions, han d'incidir en aquesta transformació amb la ''captura de talent'' perquè els professionals tinguin un nou lideratge en aquest ''nou món que no serà el mateix''. Afegeix així, la transversalitat i, alhora, la col·laboració público-privada. ''Si volem concentrar esforços'', diu Canós, ''hem de sumar''. Per això considera imprescindible que sector públic i sector privat es posin d'acord amb un increment de convenis i línies d'actuació per sortir ràpidament d'aquesta crisi i donar impuls a la indústria i des de la indústria en moments en què altres sectors no podran tenir un desenvolupament ''tan ràpid''.

propsotes

Oportunitats de crisi

Així doncs, els Enginyers demanen aprofitar la crisi econòmica per reindustrialitzar el país però també aprofitar la indústria per sortir de la crisi i posen en relleu l'important paper que han tingut determinades indústries, precisament, durant la pandèmia del Covid-19. Destaquen que l'aparició i la propagació de la pandèmia va agafar tant les autoritats sanitàries, els governs i la societat catalana ''desprevinguts'' i posen en valor els esforços de la indústria per trobar solució pal·liatives a la mancança de material de protecció, la mancança de proves diagnòstiques i la insuficiència de llits d'UCI i respiradors. Per aquest motiu, recalquen l'oportunitat que suposa l'ecosistema de salut a Catalunya per enfortir i potenciar aquest sector de la mà de la cooperació entre el teixit industrial i les start-ups catalanes.

En la mateixa línia, els enginyers defensen contribucions a superar la crisis des del sector de l'economia circular, l'energia, les empreses, l'emprenedoria, la mobilitat o la recerca. L'objectiu del manifest, que coincideix en posicionaments similars que han publicat altres agrupacions de professionals, és poder incidir en la presa de decisions que s'hauran de prendre i que condicionaran, en part, la superació de la crisi. Els Enginyers consideren que després de la crisi del 2008, la indústria ja es va erigir com a ''motor'' de les economies i un dels factors principals en l'organització social, i que els recents Pactes Nacionals per a la Indústria i per a la Societat del Coneixement, han tornat a situar els aspectes claus de progrés al centre del taulell amb propostes concretes en tots els casos. Per això, defensen que ja es tenen prous elements de ''reflexió'' i ''referents'' com per demanar ara una aposta clara per la indústria alhora que alerten que ''no hi ha temps'' i que el que es faci ara determinarà ''el país en la propera dècada. És el moment de triar, prioritzar i actuar'', conclouen.

Renom també recorda que moltes de les inversions que es preveuen en el manifest ja estan identificades i ''madures'' i que, per tant, es podrien arrencar ''de manera definitiva i ràpida''.

Conscients que cada col·lectiu ''ha de fer el seu paper'' i que per aquest motiu, els col·legis i les associacions de professionals ''han de marcar un camí''. Així ho considera el degà del Col·legi que reconeix que l’Administració haurà de donar una resposta a la ciutadania i també a la indústria del país.

Per difondre i explicar totes les propostes des d'Enginyers Industrials de Catalunya s'ha organitzat un cicle de conferències on s'exposaran, des de la perspectiva de l'enginyeria, l'economia i l'administració, els elements necessaris per a l'impuls de l'activitat industrial, la transformació estructural i les actuacions que permetin millorar la competitivitat de la nostra economia.

Video
El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.