Els primers passos de L’Energètica

L’empresa energètica pública de la Generalitat, L’Energètica, comença a caminar. Ho fa amb un pressupost de 25 MEUR per a aquest 2023 que s’invertiran per incidir en el sistema energètic català i contribuir a la transició a Catalunya. Per fer-ho, la companya es proposa sumar-se a projectes renovables que ja estiguin en tramitació avançada, recolzar-se en la capacitat licitadora d’altres administracions i anar construint l’equip i l’empresa. Segons ja s’havia avançat amb l’acord de Govern, fins a 30 persones s’incorporaran a la societat que ja compta amb un Consell Assessor. Abans de l’estiu s’hauran definit com a mínim les direccions tècniques, dos tècnics de renovables, la persona de comunicació i la persona de recursos humans.

Tal com es va anunciar setmanes enrere, la companyia estarà sota la direcció de Daniel Pérez, exdirectiu d’HolaLuz, que comptarà amb la presidència de Ferran Civit. En una entrevista a TV3 aquest dijous, Pérez ha definit la companyia com “l’empresa pública que aspira a generar i subministrar l’energia de la Generalitat i diferents ens públics”. Pérez també ha avançat que si l’objectiu és destinar 10.000 MEUR el 2030 a les renovables i creu que cal decidir quin percentatge es farà de forma pública. Per això, confia en poder tenir entre 50 i 100 MEUR pel 2024. “Hem de fer energies renovables on es pugui o no podrem combatre el canvi climàtic a temps”, ha alertat Pérez, que no veu una “xifra disbarat” el 55% que s’ha de complir el 2030 i que admet deu anys de retards. 

Els plans de L’Energètica

L’Energètica també vol invertir en projectes de renovables en funció de les possibilitats de licitació i desenvolupar una proposta de valor i documentació contractual a més d’identificar totes les instal·lacions renovables amb excedents de la Generalitat i esdevenir el seu operador de mercat i/o el seu propietari. Pérez però ja ha avançat que omplir els edificis públics de plaques solars suposarà 300 MW i per tant, “només és per l’aprovat, encara que “és allò fàcil i s’ha de fer”. Per això, també es preveuen accions sobre terreny i aigua per poder tenir energia per cobrir el consum necessari abans de generar excedent. .

Sobre el terreny, doncs, l’Energètica preveu assumir les participacions d’Avançsa als parcs eòlics de Pebesa (4 MW, 25%) i Trucafort (29 MW, 9,65%). També buscarà contactar amb els promotors de projectes renovables amb autorització administrava o tramitació avançada i plantejar possible participació a l’accionariat. En hidràulica, s’estudiarà el cas concret per poder assumir la gestió d’alguna central hidroelèctrica com ara la Colònia Llaudet o Can Trinxet.

La companyia també neix amb intenció de fer-se un lloc en la comercialització i traspassar els primers punts de subministrament de la Generalitat per fer proves. A més, es vol assegurar línies de crèdit per poder assumir els 2.800 punts de subministrament que es liciten per contractació centralitzada durant el 2024. També tenen el repte de convertir-se en agent de mercat per poder comprar i vendre energia al mercat elèctric de les instal·lacions renovables de la Generalitat.  

JOAN XUFRÉ, dt., 28/03/2023 - 00:01
iNTRERESSANT


Es un projecte que convé que tingui exit per que la gestió i mercat de les energies renovables no estigui només en mans privades i hi hagi on operador important amb sensibilitat social.


.
JOAN XUFRÉ, dt., 28/03/2023 - 00:13
Aquest projecte ha de tenir exit per que convé que en la gestió i mercat de les energies renovables i
hagi algun operador important amb sensibilitat social i no solament privats amb prioritat de optim resultats
El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.