Els professionals tecnològics troben feina més ràpid i més ben pagada

El 27 % de les vacants que el portal Infojobs ha gestionat durant el 2019 i el 2020 corresponen a feines de l’àmbit de la informàtica i les telecomunicacions (17 %) i la tecnologia i la indústria (10 %), tant per a graduats universitaris com a graduats en cicles formatius. Segons l'estudi 'Jo vull ser' de la Cambra de Comerç de Barcelona i el portal de cerca de feina aquests àmbits són les professions amb més sortides professionals i, alhora, amb millors salaris. De les ofertes analitzades, es calcula que els graduats en una FP en informàtica o telecomunicacions reben una retribució al voltant de 30.000 euros anuals, mentre que els formats en tecnologies i indústries, 27.000. Pel que fa als graduats universitaris, el salari puja fins als 35.600 euros anuals però si es requereix una experiència de cinc anys, ja és de 46.500 euros anuals.

L’informe també assenyala que els perfils d’informàtica, telecomunicacions i enginyeries troben feina més ràpid que els altres. Els primers triguen 4,7 setmanes, una menys que la mitjana, mentre que les candidatures d’enginyeria triguen 5,2 setmanes. A més, el 40 % dels perfils vinculats a aquests àmbits aconsegueixen una contractació indefinida, una dada que contrasta amb el 10 % dels perfils més vinculats als oficis.

Per buscar les professions més ben posicionades, l’estudi ha elaborat un rànquing tenint en compte tres requisits: que s’hagin donat més de 1.000 vacants els darrers dos anys, que hi hagi un nombre de candidatures més baix de 50, i que el salari brut anual fos per sobre dels 40.000 euros bruts anuals amb cinc anys d’experiència. Només 15 professions, que requereixen estudis universitaris, compleixen aquests tres criteris i cinc estan en l’àmbit de les IT (Programació ERP, CRM, Business Intelligence, Telecomunicacions, Gestió de projectes i sistemes). En l’àmbit de les enginyeries també hi ha algunes especialitats, com l’electrònica, que complexen aquests tres requisits.

El talent femení, el repte

L’informe alerta que només el 6 % de les dones que cursen un grau universitari es matriculen en graus TIC i Enginyeria, mentre que en el cas dels homes aquest percentatge és del 28 %. El curs 2019-2020, les dones només representen el 10 % de les matriculacions en els graus universitaris d’Informàtica, el 21 % en Enginyeries i el 33 % en Matemàtiques i Estadístiques. En els dos primers casos, els percentatges han anat fins i tot a la baixa.

En l’àmbit de la formació professional, els resultats encara són més desiguals per gènere. Segons el Departament d’Educació, el percentatge de dones matriculades a la branca d’informàtica i Telecomunicacions és del 6 %, en Instal·lació i manteniment el 3 %, en Transport i manteniment de vehicles el 3 % i en Electricitat i electrònica, el 5 %.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.