Els reptes del Motorsport a Catalunya

El sector del motorsport està de celebració. I per això, s’ha vestit de gala i ha reunit els representats d’algunes de les entitats relacionades en un espai emblemàtic: l’antic traçat del mític Circuit de Catalunya, a l’actual Institut Nacional d'Educació Física de Catalunya. El motiu? Reivindicar la importància d’aquesta indústria i fer una crida per invertir-hi i aconseguir fer-lo créixer. L’excusa? La presentació del "Llibre blanc del Motorsport a Catalunya", un projecte liderat pel Grup de Treball de Motorsport de la Comissió de Mobilitat d’Enginyers Industrials de Catalunya que ha vist la llum després de quatre anys de cerca d’informació, dades i propostes.

Per fer-ho, els enginyers impulsors han comptat amb el suport de totes aquestes entitats que són la història i el present del motor de competició al Catalunya, una regió activa i amb una rica història en curses d’automòbils i motocicletes que ha treballat al costat de la indústria. I és que de fet, tal com defensa Isabel Tejero, directora general de Bureau Veritas Solutions Iberia i membre de Junta del Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya, "els pilots, per molt que destaquin, no ho són tot i darrere d'ells hi ha entitats, indústria especialitzada, mecànics, formadors i enginyers".

En un acte conduït per Vicens Aguilera, expresident del Circuït de Barcelona-Catalunya i expresident de la Comissió de Mobilitat, Toni Garcia, president del MotorsportCat, ha continuat afirmant que "parlar de motorsport és important actualment i amb el llibre blanc parlem del futur del motorsport". A més, ha assegurat que ens falten pilots i ha destacat la importància d'intentar generar-los.

Per la seva part, Pere Serrat, president de la Federació Catalana d'Automobilisme, ha defensat la creació de complicitats amb polítiques de mobilitat sostenibles i responsables a través de diverses accions socials. La Federació Catalana de Motociclisme també ha tingut representació amb la ponència d'Òscar Pérez de Lara, vicepresident de la Federació, on han volgut deixar clar que des de l'entitat consideren molt important potenciar i donar veu a l'esport femení, entre altres assumptes de rellevància social, en l'àmbit dels ral·lis, curses de muntanya o circuits.

Una de les figures destacades de l'esdeveniment ha estat Josep Mateu, president del RACC, que ha valorat el llegat de Catalunya en el motorsport. "Una gran fortalesa que tenim és ser uns bons organitzadors de proves esportives i tenir una bona reserva de pilots" ha declarat Mateu. A més, sobre la situació actual ha assegurat que tot i que s'ha complicat per l'aparició de nous actors "Catalunya encara estima l'esport de motor".

Abans de donar pas a Joan Camps i Ernest Roselló per la presentació del llibre, Francesc Garriga, president del GT de Motorsport, ha parlat sobre la importància d'un sector que genera molts llocs de treball i que, per tant, "impulsa tota la indústria lligada al món del motorsport és positiu pel país". Sobre el llibre, Garriga ha assegurat que és un document viu i que haurà d'actualitzar-se de manera progressiva amb el pas del temps.

Joan Camps, redactor i membre del GT de Motorsport ha explicat que Catalunya té "moltes possibilitats" per destacar en motorsport i ha assegurat que el llibre reuneix propostes per fer-ho possible. Una de les iniciatives que s'han proposat és la creació d'un «Pla Estratègic del Motorsport a Catalunya» que proporcioni una guia clara per al desenvolupament sostenible del sector. També s'ha posat sobre la taula recuperar el campionat de Catalunya de les EcoSèries, entre altres propostes.

Suport institucional

Tant el llibre com la seva presentació compta amb suport institucional i, per aquest motiu, Aleix Villatoro, director del Consell Català de l'Esport de la Generalitat, ha estat l'encarregat de cloure l'acte. Villatoro ha destacat el paper del motorsport per a Catalunya i ha posat èmfasi en el fet que continua sent un país de motor amb una societat civil articulada al voltant de clubs, entitats i federacions arreu del territori. A més, Villatoro ha afegit que aquest llibre proporciona un diagnòstic realista per afrontar bé els reptes i assolir els objectius plantejats. "Tracem uns camins clars amb uns indicadors precisos per assolir aquests reptes" ha defensat Villatoro.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.