Els residus alimentaris com a font d’energia

Un grup de científics de la Universitat Nacional de Singapur, dirigit per Zhang Jingxin i Tong Yen Wah (NUS) i els investigadors de la Universitat Jiao Tong de Shanghái a la Xina, han desenvolupat un sistema de digestor anaeròbic que recicla restes de menjar per produir energia elèctrica i calorífica. Un sistema totalment autosostenible a causa de l'energia proporcionada per la mateixa electricitat i calor generada.

El sistema de digestor anaeròbic compte amb un sistema d'operació controlat i monitorat, el qual permet un rendiment òptim, segur i senzill d'operar. Entre les seves prestacions, compte amb uns sensors programats per enviar avisos sobre el desenvolupament del procés i advertir de qualsevol problema de seguretat en temps real, directament a l'equip a través del telèfon mòbil.

Pel que fa a la generació d'electricitat i calor, els mateixos investigadors han calculat que una tona de residus alimentaris pot arribar a produir de 200 kWh a 400 kWh d'electricitat. Aquesta variació depèn de la composició dels residus. Les restes que tenen més carbohidrats, proteïnes i continguts grassos tenen produeixen més biogàs i proporcionen més energia elèctrica que en comparació amb altres residus amb composicions de carbohidrats, proteïnes i greixos menors.
El digestor anaeròbic també converteix prop del 80% dels residus digestos rics en nutrients, els quals són processats per produir fertilitzants líquids idonis per a necessitats agrícoles.

L'objectiu de la creació d'aquest nou sistema és la col·laboració a la reducció del volum de residus alimentaris. El total de restes d'aliments a Singapur suposen aproximadament un 10% dels residus totals generats al país. La taxa de reciclatge, en canvi, està al voltant del 14%. Però la situació no és el mateix arreu del món. La Comissió Europea senyala que cada any es desaprofiten al món més de 1.300 milions de tones d'aliments. El que suposa 1/3 part de la producció mundial dels quals 89 milions de tones de menjar en bon estat pertany a la Unió Europea. Espanya és el sèptim país que més menjar desaprofita amb un total de 7,7 milions de tones.

Funcionament del digestor anaeròbic

El digestor anaeròbic funciona com un estómac bioquímic: descompon la matèria orgànica en un entorn sense oxigen. A través d'una selecció de microorganismes anaeròbics, el sistema digestor converteix els residus descompostos en biogàs, el qual s'invertirà a la generació de calor i energia elèctrica.

Aquesta calor és reutilitzada per a la producció d'aigua calenta, la qual és canalitzada per a tornar al revestiment que rodeja el tanc del digestor per tal que la digestió es mantingui a una temperatura òptima de treball d'uns 50 graus centígrads. L'energia obtinguda és la mateixa que permet el funcionament complet de la maquinària: sensors, motors, bombes, i ventiladors, entre altres aparells. Pel que fa a l'energia sobrant, s'emmagatzema dins de bateries les quals poden ser utilitzades per la recàrrega d'aparells tecnològics com mòbils o tabalets.

 

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.