Els satèl·lits miniatura, la propera revolució espacial
Les dues tendències més importants de la investigació especial són les següents: la competència per la creació de coets reutilitzables, que serviran per abaratir costos i donar accés a nous projectes científics, i la lluita per saber quina és la primera agència a arribar a Mart. Però darrere d’aquests dos fets més mediàtics, podem trobar diversos projectes que cerquen ser la propera gran tendència espacial.
La reducció en la grandària dels satèl·lits ha estat un plantejament repetit ja que com succeeix actualment amb la tecnologia, la tendència cap a la miniaturització és molt present en diversos camps. Curiosament, segueixen enviant satèl·lits de gran grandària i equipats amb una gran quantitat de components perquè realitzin tot tipus de tasques. Però això podria canviar pròximament.
Com a part d'un projecte de recerca, estudiants de la Universitat Estatal d'Arizona han desenvolupat la potencial generació de satèl·lits en miniatura. A dia d'avui, existeixen diverses companyies que fabriquen aquest tipus de dispositius però els primers prototips no han donat molt bons resultats. Aquí neix la importància d'aquest nou projecte.
'SunCube FemtoSat' i consisteix en una petita de tres centímetres, 35 grams i amb panells solars per a la seva alimentació energètica. Se li podran afegir components per a la seva comunicació, recopilació de dades per mitjà de sensors o un altre tipus de components. La seva fabricació ha estat a força de peces reciclades i ferralla, per la qual cosa el seu cost amb prou feines podria superar els 200 dòlars.
D'acord amb la NASA, enviar un satèl·lit per mitjà del seu programa de transport espacial comportaria una despesa d'aproximadament 60.000 dòlars per quilo, així que enviar aquest petit satèl·lit amb prou feines superaria els 1.000 dòlars, una important disminució en el cost i que podria donar accés a centenars de nous projectes.
Jekan Thanga, professor i líder del projecte, ha esmentat: "Part del nostre objectiu és fer que l'espai estigui a l'abast de tots. Estem interessats en la lluita contra el problema d'accés a l'espai, i volem que els estudiants puguin enviar experiments a l'espai. Amb alguna cosa tan petita com aquest satèl·lit, es poden cometre errors i enviar de nou."
TEXT: REDACCIÓ // FOTOGRAFIA: ARIZONA STATE UNIVERSITY