Enginyeria compromesa amb entitats socials com LaFACT

L’enginyeria no està renyida amb el compromís social. La tasca d’Enginyers Voluntaris, els darrers anys centrada en l’impuls de projectes de transformació digital, n’és un exemple. Però no l’únic. Sense anar més lluny, la Delegació del Vallès d’Enginyers Industrials de Catalunya acaba de fer una donació de 1.732 euros als treballadors de LaFACT, de Terrassa. És l’import recaptat durant l'Acte Social 2023, pel disseny d'unes llibretes per regalar als assistents que van ser manipulades pels treballadors de LaFACT, persones amb capacitats diferents. LaFACT s'encarrega de millorar la qualitat de vida de les persones grans i de les persones amb discapacitat intel·lectual. Funciona a través d'un model socioempresarial que té com a objectiu la generació de recursos propis per continuar realitzant projectes de transformació social i cultural.

"Els enginyers poden ser catalogats com excessivament mercantilistes o poc oberts a temes socials" ha dit German Palacín, president de la Delegació del Vallès de l'AEIC/COEIC, durant la visita a LaFACT, perquè justament creu que se'l contracta en una empresa bàsicament perquè els números surtin. Per tant, se li exigeix un "rigor ampli". Palacín, però, afegeix: "els enginyers hem anat canviant i hem anat agafant molt aquesta consciència social". En aquest sentit, ha recordat que quan la Junta actual va prendre el relleu de l'anterior, com a president tenir molt clara la idea que volia que també aquesta part social fos una part important". Palacín ha assegurat que continuaran donant suport, d'una manera o altra, als actes d'aquesta fundació i pensaran en quines projectes col·laborar per poder establir aliances regulars i futures. Per Palacín, tradicionalment, les associacions professionals són organismes que, segons la societat, s'enfoquen molt a l'activitat empresarial i l'activitat industrial, evidentment amb una rendibilitat econòmica però defensa que això no està renyit amb el compromís social. 

LaFACT Socioempresa ofereix productes i serveis per a empreses i particulars, alhora que generenllocs de feina per a les persones amb discapacitat intel·lectual. Aquestes inclouen garden i floristeria, rentat de vehicles, tallers teixidors i una activitat de jardineria i forestal molt important, una de les que més ha crescut els últims anys. Així mateix, ofereixen diverses activitats que ha d'haver-hi en el món de l'atenció de gent gran, com l'ortopèdia o la fisioteràpia, activitats que per si mateixes generen recursos i ajuden a intentar arribar a l'equilibri zero cada any. "Ho hem aconseguit bastant bé" ha sentenciat Xavier Queralt, president de LaFACT que reconeix que "el projecte busca generar recursos".

En declaracions per a Fulls d'Enginyeria, Palacín ha assegurat que "com a Col·legi d'enginyers i delegació del Vallès en particular volem tenir una relació fluida amb entitats socials del Vallès, establir col·laboracions estretes, de posar en contacte amb empreses que puguin donar-los un valor afegit". Palacín creu que el Col·legi pot ajudar a buscar aquest tipus d'empreses on poden encaixar aquestes persones. Sobre el compromís dels enginyers amb iniciatives socials com LaFACT, el president de la Delegació del Vallès ha declarat que "no ens queda més remei, és una obligació, hem d'estar compromesos amb la societat i amb aquest tipus d'entitats".

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.