Enginyeria i arquitectura: menys dones però amb millors resultats

Només el 5% dels estudiants que cursaven un grau d’Enginyeria i Arquitectura el 2017 són dones. Només el 5% dels estudiants que cursaven un grau d’Enginyeria i Arquitectura el 2021 són dones. Aquest mateix any, el 2021, només el 26% de graduades en algun títol d’aquestes àrees més tècniques eren dones, una proporció molt allunyada del 71% de les Ciències de la salut o del 67% de les Arts i les Humanitats. En canvi, les dones que escullen alguna enginyeria tenen una taxa de rendiment més alta que els homes, del 80% -la dels homes està al 75%, i una taxa més alta d’èxit, del 85% -la dels homes està al 83%. També registren, les dones, una taxa més baixa d’abandonaments. Només el 16% de les estudiants abandona aquests estudis, en front el 20% dels homes que sí que ho fan.

Són dades de l’informe ‘El biaix de gènere en el reclutament, la promoció i la retenció del personal a les universitats’ que ha fet públic aquest dimecres la Xarxa Vives d’Universitats que analitza la presència i situació de les dones en 20 universitats de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears i d’Andorra.

Segons les autores, les professores Anna Pérez-Quintana (Universitat de Vic · Universitat Central de Catalunya) i Inma Pastor-Gosálbez (Universitat Rovira i Virgili), l’elecció d’estudis universitaris reafirma “la segregació tradicional” a les carreres i respon “als rols i estereotips de gènere” adquirits en el procés de socialització.

Més dones però amb menys responsabilitat

L’estudi també constata que les dones estudiants són majoria al llarg de tota la trajectòria universitària: graus (56 %), màsters (54 %) i doctorats (51 %). En canvi, tenen una posició minoritària de les dones al capdavant dels llocs de responsabilitat en la recerca acadèmica. Així, només el 30 % de la recerca universitària està dirigida per dones.  En concret, sols el 34 % dels grups de recerca compten amb una dona com a investigadora principal, percentatge que no assoleix els barems de paritat. Les directores d’instituts i centres de recerca només representen un 24 % del total.

En relació amb la participació de dones en els càrrecs de gestió universitària, es constata el mateix que passa a totes les grans organitzacions de l’entorn: les dones estan menys presents que els homes en la majoria d’alts càrrecs així com en òrgans de govern: només 1 de cada 5 rectors a les universitats és dona. Igualment, per cada degana de facultat, hi ha dos degans, i es dona la mateixa proporció en les direccions de departament.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.