Enginyeria i tecnologia: les dones cada cop més presents

Els àmbits de l'enginyeria i la tecnologia han estat, en el passat, sectors on la presència de la dona era gairebé inexistent. Des de fa uns anys fins avui en dia, la tendència està canviant, cada cop hi ha més dones enginyeres i tecnlògues al món laboral, però tot i això encara segueixen havent més homes que dones, i és que només un de cada quatre estudiants de carreres tècniques és una noia. 

Tot i els avenços que s'han anat aconseguint al llarg de la història amb reivindicacions, vagues i protestes, la societat encara manté les diferències home-dona, i això repercuteix, també, en la tria formativa. Experts que estudien la igualtat de gènere asseguren que escollir una carrera depèn de com s'eduquen les persones. L'Observatori de l'Enginyeria, publicat el 2017, plasmava que sobre el global de la població d’enginyers a Catalunya, només un 17% són dones. Tot i això, en l'estudi s'observa que en aquells àmbits d’activitat en què l’enginyeria transcendeix sobre el territori —enginyeria de camins i civil o enginyeria agrícola— les ràtios de presència femenina clarament són superiors a la mitjana. El mateix passa en el grup d’altres enginyeries on hem d’incloure tots els nous títols de màster o enginyeria de segon grau que s’han promogut en les dues darreres dècades a la universitat catalana.

Associacions com AllWomen i Young It Girls lluiten per canviar els rols de gènere que es transmeten des què un nen o nena neix i que en la gran majoria de casos es transformen en una divisió sexual del treball. Parlem amb dos representants d'aquestes associacions que ens expliquen en quines activitats estan treballant perquè l'enginyeria i la tecnologia també sigui cosa de dones.

 

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.