Enginyers Industrials de Catalunya se suma a l'Aliança 2030
Enginyers Industrials de Catalunya s'adhereixen aquest 2021 a l'Aliança 2030, un acord obert a tota la ciutadania i actors públics i privats que vulguin assumir el compromís d'assolir els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). És un dels treballs que s'ha fet a Catalunya, en paral·lel a l'Agenda 2030 i l'Agenda Urbana, però a diferència d'aquestes dues, requereix encara més compromís. Així, Enginyers Industrials de Catalunya, a banda d'una declaració institucional prevista per a mitjans d'any posant de manifest aquest compromís, haurà de treballar per identificar objectius concrets i fer una proposta per treballar-hi com a institució. ''Això ho fa més complex perquè és un grau més d'implicació'', resumeix l'enginyer industrial Marc Oliva, coordinador del grup de treball d'ODS d'Enginyers Industrials de Catalunya.
Oliva explica que l'entitat aposta per aquesta aliança com a conseqüència del resultat d'una enquesta del 2019 en què associats i col·legiats van demostrar ''preocupació'' pel desenvolupament sostenible i van concloure que la feina d'enginyers i enginyeres pot tenir ''un gran impacte'' en l'assoliment d'aquests ODS. ''Preocupa i podem tenir impacte'', diu Oliva, en diferents mesures en molts objectius. Per això, el grup de treball que lidera Oliva, està posant fil a l'agulla centrant-se en els objectius que més interès generen i que, des de l'enginyeria, s'hi pot donar solució. Oliva posa d'exemple l'objectiu d'assegurar ''aigua neta i de qualitat'' com una mostra que aquests reptes tenen una visió ''holística'' i que, si el vols aconseguir, s'ha de treballar per altres àrees com pot ser la vida submarina, el reciclatge de l'aigua i un llarg etc.
Durant el 2020, la institució va generar debat intern per estudiar com ''encaixa'' en els ODS i per aquest 2021 cal, doncs, focalitzar en els objectius concrets on es vulgui incidir i fer un pla d'acció concret per tirar endavant en el futur i contribuir amb un ''impacte positiu'' al desenvolupament sostenible. Des de la comissió de Canvi Climàtic i Economia Circular d'Enginyers Industrials de Catalunya, es considera que s'ha de liderar ''el pas a l'acció'' i per això, també animen a enginyers i enginyeres a formar part d'aquest ''canvi de paradigma'' que ha de permetre ''contribuir al creixement reduint al màxim les desigualtats''.