"Entrar en una reunió de feina i ser l'única noia et fa sentir fora de lloc"

Belén Alastruey és graduada en Matemàtiques de la promoció 2020-2021 a la UPC i treballa a Amazon a Aquisgrà, ciutat d'Alemanya prop de la frontera amb Bèlgica i els Països Baixos. Fa recerca en intel·ligència artificial a l'equip d'Alexa i als seus 24 anys, aquesta posició i la trajectòria que ja té, li han valgut el premi DonaTIC, en la categoria estudiant TIC. 

En una entrevista a Fulls d'Enginyeria, Alastruey explica que ja al batxillerat tenia bastant clar que les seves assignatures preferides eren dibuix tècnic i matemàtiques. En un principi va considerar estudiar una de les enginyeries a la universitat, segons el seu perfil científic-tecnològic, però les va descartar en el moment en què es va adonar que les assignatures que més li cridaven l'atenció del pla d'estudi de cadascuna eren les de matemàtiques.

Arran del seu treball de fi de grau, on va començar a fer recerca d'investigació en intel·ligència artificial, va decidir encaminar-se cap aquest àmbit. Gràcies a la insistència dels seus tutors de TFG va realitzar un màster en tecnologies avançades que, tot i ser un màster centrat en estudis de Telecomunicacions, va poder especialitzar-se en IA a través de la branca d'aprenentatge profund pel processament de multimèdia. A més, ha dut a terme cursos sobre IA oferits per centres de prestigi com la Universitat de Hèlsinki i la Universitat de Columbia. Alastruey explica que el seu interès per les tecnologies en IA va sorgir gràcies a l'assignatura d'algorítmia durant la carrera, en la que van programar un jugador per competir contra altres companys de classe en un joc.

Va deixar el seu contracte de pràctiques en la consultoria tecnològica Basetis quan li van oferir una beca de la UPC per poder continuar la recerca que va començar en el seu TFG. Durant la seva etapa a la Universitat, van arribar ofertes de pràctiques de dues multinacionals a Alemanya. Davant aquesta oportunitat, Alastruey va deixar la UPC i va començar a treballar per Apple a Alemanya durant cinc mesos fent investigació sobre traducció automàtica de veu. La seva estança a Apple va consistir a treballar per millorar la funcionalitat de l'iPhone dedicada a traduir conversacions. El seu TFG tractava precisament de l'ús de la IA fent servir eines d'aprenentatge profund. Es tracta de la mateixa tecnologia que fa servir Google Traductor, la diferència és que en comptes de traduir de text a text tradueix una entrada de veu a text escrit. Apple va contactar amb ella pels coneixements adquirits en la seva recerca a l'equip Machine Translation de la UPC.

Després de la seva experiència a Apple, Alastruey va iniciar el seu contracte de pràctiques amb Amazon, on continua actualment a l'equip d'Alexa. Ens explica que Alexa té diferents passes per funcionar, la primera és agafar la veu de la persona que li parla i transcriure el que ha dit. La següent, un cop tens la transcripció, buscar quina és la resposta adient i l'última part consisteix a llegir en veu alta aquesta resposta. En l'actualitat, es troba immersa en la primera fase d'aquest procés, desenvolupant el programa i investigant, “provant coses que no s'han provat encara per millorar l'algoritme".

Una trajectòria de superació

Quan parlem dels reptes de la seva trajectòria, Alastruey admet que el grau de Matemàtiques li va resultar complicat. Sobre el tema declara que "si fa uns anys hagués vist a una persona amb la carrera que tinc ara, hauria pensat que era impossible aconseguir-la". Va ser en el moment d'acabar-la quan li va trobar sentit a l'esforç amb un tema que la motivava. La pèrdua de confiança en si mateixa durant la carrera continua afectant-la i considera ser víctima de la Síndrome de l'impostor. "Creure que soc capaç d'arribar on estic arribant encara resulta difícil", afegeix.

Als estudiants de Matemàtiques recomana que prenguin decisions de manera seriosa i que sempre escullin les optatives que seran útils per la seva carrera, no les que puguin semblar més fàcils, ja que "gràcies al fet que em vaig esforçar en el meu TFG he acabat treballant per Apple". Alastruey defensa el fet d'investigar el que t'interessa i provar perquè "tot i que et puguis equivocar, és necessari aprofitar l'oportunitat de comprovar si allò de veritat t'agrada o no".

Sobre la seva experiència com a dona en STEM explica que en cap moment es va plantejar deixar els estudis tecnològics per la falta de noies. No va ser fins a entrar en el món professional quan es va començar a sentir en una "posició d'inferioritat". Tot i que al grau i a la UPC les noies sempre eren la minoria, considera que hi havia bastant presència femenina. Ha estat quan ha accedit a multinacionals quan ha trobat una manca important de dones.

En el moment d'entrar a Amazon, era l'única noia de vint persones que conformaven l'equip. Va ser en aquell moment quan, per primera vegada, va sentir que en aquest entorn la perjudicava el fet de ser noia. "Entrar en una reunió de feina i ser l'única noia et fa sentir fora de lloc", afirma. Després d'aquestes experiències Alastruey pot entendre que moltes dones puguin arribar a sentir que no encaixen en aquest món. Creu que per molt que des de les escoles ho intentin fomentar des de l'inici, falten referents, no només com els dels premis DonaTIC, sinó "referents a la vida diària", referint-se a la manca de dones a les empreses en posicions sènior. "Fins que no hi hagi un percentatge més equilibrat en camps com la tecnologia o la infermeria és difícil que es trenquin aquests estereotips", afegeix.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.