Es busquen enginyers

Que a les empreses els costa retenir el talent no és cap novetat. I que els professionals de l’enginyeria estan molt demanats, tampoc. Fa temps que el debat sobre les vocacions tècniques – i també les femenines – està sobre la taula i, malgrat que tenen unes condicions laborals millors que la mitjana, no acaben de sortir prou graduats i màsters de les universitats politècniques com per cobrir les demandes de les empreses espanyoles, tant industrials com de serveis, que han vist incrementades les seves necessitats d’aquestes perfils. Fins ara però, no hi havia una dada concreta en la qual incidir. I aquest ha estat un dels motius pels quals la Fundació Caixa d’Enginyers, el Ministeri d’Indústria i diverses institucions i universitats han tirat endavant el primer Observatorio de la Ingeniería de España (OIE).

La xifra no deixa indiferent. Es calcula que, malgrat que a l’Estat ja exerceixin 750.000 enginyers – una ràtio per sobre de França però per sota d'Alemanya- els propers deu anys les necessitats es dispararan fins als 200.000 enginyers. És a dir, cal que el mercat laboral incorpori 200.000 nous professionals de l'enginyeria per cobrir les necessitats de totes les companyies que els reclamen. Actualment, una de cada quatre ja admet dificultats per completar les plantilles amb aquests perfils.

Poder quantificar aquesta situació i donar informació real del sector a Espanya es precisament, la missió de l’Observatorio. En declaracions a Fulls d’Enginyeria, Josep Oriol Sala, president de l’Observatori i president honorífic de Caixa d’Enginyers, explica que justament s’ha volgut importar a l’Estat un tipus d’estudi que altres països com Alemanya, França i Itàlia ja fan cada cert temps. La missió, descriu, és “contribuir a difondre l’enginyeria i les seves perspectives de futur” amb l’objectiu de convertir-se en “centre de referència per a l’anàlisi, l’avaluació i la difusió de la professió”.

 Al Congrés dels Diputats, el 18 de novembre

 L'Observatorio de la Ingeniería és una iniciativa impulsada per la Fundació Caixa d’Enginyers i emula la que va tirar endavant el Col·legi Oficial d’Enginyers Industrials de Catalunya el 2017, que també ha participat en l’elaboració d’aquest nou estudi. Per donar forma a s’ha tingut en compte, a més, el Ministeri d’Indústria, les patronals del sector, les universitats politècniques i altres institucions relacionades amb l’enginyeria. En tota, explica Sala, el Consell Rector representa més de 450.000 enginyers. 

L’elaboració del document ha comportat mesos de feina que aquest mes de novembre veuen la llum amb una presentació al Congrés dels Diputats prevista pel divendres vinent 18 de novembre. Sala explica que es donaran les dades als diputats i a la presidenta de la Cambra com una aportació “fonamental” ja que és la primera vegada que es fa un estudi d’aquestes característiques. “Volem sensibilitzar sobre la problemàtica que tenim”, explica Sala, que reconeix que esperen que amb aquestes dades sobre la taula, l’administració aposti per polítiques que incentivin la indústria com a eina fonamental per l’economia del país. “L’enginyeria genera major valor afegit per unitat de treball que altres sectors”, assegura Sala, i afegeix “genera una satisfacció més gran i millors retribucions”.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.