Europa reformarà el mercat elèctric
La Comissió Europea treballa en una reforma estructural del mercat elèctric. Així ho ha anunciat la presidenta Ursula von der Leyen. “Necessitem un nou model de mercat per a l’electricitat que realment funcioni i ens torni a l’equilibri”, ha manifestat von der Leyen en una intervenció a la cimera estratègica de Bled (Eslovènia). Ha afegit que el preu de l’electricitat està “disparat per diferents motius” però ha conclòs que ha mostrat “les limitacions” del disseny actual del mercat elèctric. La presidenta de la Comissió ha recordat que es va desenvolupar en circumstàncies i finalitats “completament diferents” i que “ja no és apte per al seu propòsit”.
En declaracions a Fulls d’Enginyeria, Josep M. Montagut, president de la Comissió d’Energia d’Enginyers Industrials de Catalunya, ha recordat que el mecanisme es va establir en un moment de gran oferta de gas i, per tant, molt diferent a l’actual, amb restriccions. Per això, defensa que s’ha de “limitar” el poder del gas a l’hora de fixar els preus de l’electricitat i que mesures com aquesta poden “salvar” la competitivitat d’Europa. La portaveu de la Comissió, Laura Garcia creu que voler desvincular el preu del gas i l’electricitat és una mesura “necessària” per posar remei a una “crisi sostinguda i sense precedents”.
Tot i que la informació, ara per ara, encara és poca, la Comissió Europea farà, primer una intervenció immediata per reduir els preus de 800 euros/MWh que s’han donat els darrers dies a països com Alemanya. “És completament insostenible”, argumenta Garcia, que alerta que la nova aturada del gasoducte Nord Stream fa preveure una nova pujada d’aquestes xifres. No se sap si es farà com a Espanya, que el Reial Decret 10/2022 va regular el sistema o si s'optarà per algun altre mecanisme.
El repte però, per Garcia, és el canvi de metodologia per evitar que el gas determini el preu elèctric amb la corresponent afectació, tant per les empreses, com per les famílies. L’enginyera creu que caldrà treballar per acordar un nou sistema per tots els estats membres però veu positiu i fonamental avançar cap a una "política energètica comuna”.
Estalvi, renovables i seguretat
A banda de les intervencions d’urgència Garcia apunta que cal seguir insistint en la reducció de la demanda d’energia. “És fonamental per esmorteir la crisi energètica emprendre mesures alineades amb l’eficiència energètica”, manifesta la portaveu de la Comissió d’Energia.
Per Montagut, aquesta reforma anunciada per la Comissió Europea és una mesura a curt termini que busca una resposta ràpida a la situació actual, però recorda que cal seguit treballant en altres àmbits per assolir la sobirania energètica. En aquesta línia, defensa qualsevol mesura que tingui per objectiu la lluita contra el malbaratament, com ho són les que s’han posat en marxa a l’estat espanyol les darreres setmanes arran del decret d’estalvi energètic, l’impuls de les renovables, i el reforç de les interconnexions europees per poder garantir el subministrament, pel qual s’ha recuperat el projecte del Midcat que passa per Catalunya. “Europa s’ho ha de prendre seriosament”, ha demanat Montagut.